Foto: SVT

V: Förbjud vinster i HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet går nu ett steg längre i sin strävan att förbjuda vinster inom välfärden. Förutom inom vården, skolan och omsorgen, vill partiet nu också ha ett vinstförbud för så kallade HVB-hem, som ger vård och boende för barn och unga.

– Vi vet att en del HVB-hem inte håller måttet. En del är väldigt bra, på andra har det kommit lycksökare som bara vill tjäna pengar på utsatta barn och ungdomar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, till SVT Nyheter.

Lönsam verksamhet

HVB-hem ger vård och boende för barn och unga som inte kan bo i sin vanliga familj. En del, oftast äldre ungdomar, placeras där mot sin egen vilja och har kanske problem med droger och kriminalitet.

I dag finns det nästan åtta hundra HVB-hem i Sverige. Omkring hälften av dessa är privata, och det är ofta en väldigt lönsam verksamhet.

– Det finns en del skräckexempel på HVB-hem där man har tagit ut väldigt mycket vinst, där man har haft alldeles för få som har arbetat, och där man inte har haft någon riktig tanke på behandlingen, säger Jonas Sjöstedt.

Få bort oseriösa aktörer

Nu kräver Vänsterpartiet att kraven skärps på landets HVB-hem, både inom de privata och de kommunala verksamheterna. Och genom ett vinstförbud hoppas man få bort oseriösa aktörer, medan man samtidigt hoppas på att de seriösa stannar kvar.

Men detta är en känslig fråga, eftersom det säkert finns många seriösa, privata aktörer som gör ett väldigt värdefullt jobb, men som också plockar ut vinst från verksamheten.

Ska dessa också bort?

– Nej, vi ser gärna att det finns fler aktörer, och vi vet att det är väldigt många som är duktiga och brinner för det de gör. Man får gärna göra ett överskott, men detta ska återinvesteras i verksamheten, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer