V kräver inflytande över budget

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt vill bilda regering kan de få stöd för sin budget av Vänsterpartiet, men bara om förslaget förhandlats med V. – Ett gemensamt förslag är enda alternativet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

Frågan om ett stopp mot vinster i välfärden splittrar det rödgröna blocket, då varken S eller MP vill gå lika långt som V i frågan. Samtidigt är det just den fråga V vill driva hårdast om de får ingå i en regering med MP och S.

Utifrån en analys och intervju i Svenska Dagbladet har flera medier publicerat uppgiften att V är redo att stödja en S och MP-budget om de två partierna bildar regering efter valet. Men det är ett missförstånd, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

–  Vi stödjer inte ett budgetförslag som bara är från andra partier, utan då måste de kompromissa med oss och komma överens om en gemensam budget. Och då är det inte en S och MP-budget, utan en S, MP och V-budget.

– Ett gemensamt förslag är enda alternativet.

Frågan om vinster i välfärden avgörande

Liksom i regeringsfrågan är politiken om vinstfrågan avgörande vid en eventuell budgetförhandling med MP och S, säger Sjöstedt till SVT.

– Den frågan ska ju vara med där, det är vår viktigaste fråga. Så den ska vi självklart ta upp i en budgetförhandling och vi vill att de första stegen ska tas mot att ta bort vinstintresset där.

Om V inte får gehör för sin politik i vinstfrågan hos S och MP vid en eventuell rödgrön valvinst, kommer partiet att lägga fram ett helt eget förslag.

”En förutsättning för att komma överens”

I SVT:s ”Utfrågningen” sade MP:s språkrör Gustav Fridolin att partiet ser sig kunna bilda en handlingskraftig regering med S. Men Fridolin duckade för frågan om samarbete med V och sade att det finns ett par frågor där partierna står långt ifrån varandra.

Kan ni tänka er att ingå i en regering där de andra partierna inte driver frågan om ett förbud mot vinster i välfärden?

– Vi vill ha genomslag för vår politik för att kunna sitta i en regering och ta bort vinster i välfärden. Det är en förutsättning för att komma överens, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Allianspartiledarna skrev i en debattartikel förra veckan att regeringen avgår om de rödgröna blir större än alliansen, men vill inte släppa fram en regering som ”inte visat att den kan få igenom sin budget”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet