Sharzad Hashemi, skyddombud på akuttmottaningen anser inte att personalen kan ge den vård som de önskar. Foto: Privat
Val 2018

100 anställda i stort upprop på akuten – kräver fler vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

100 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor vid akut- och olycksfallsmottagningen på Sahlgrenska slår larm om bristen på vårdplatser. I ett upprop beskrivs situationen som ”bedrövlig” och ”sorglig” och att patienters säkerhet inte är bra.

Bedrövligt, oetiskt, sorgligt och tråkigt. Så beskriver personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset den rådande bristen på vårdplatser i ett upprop.

– Vi som jobbar på akuten ser de här problemen dagligen. Vi ser inget hopp i det och det blir aldrig bättre, säger Lina Högberg, sjuksköterska på akutmottagningen och initiativtagare till uppropet.

Patienter som ska vidare till andra vårdavdelningar blir istället kvar länge på akuten på grund av bristen av vårdplatser vilket varit ett problem under flera år.  Lina Högberg säger att det egentligen finns vårdplatser men att det är bristen på sjuksköterskor som gör att de inte kan vara öppna.

”Beklagar oss varje gång”

– Många patienter har under de senaste veckorna legat kvar ett eller ett och ett halvt dygn. Ofta är det äldre som drabbats, säger Sharzad Hashemi, skyddsombud och sjuksköterska på akutmottagningen.

Hon berättar att personalen inte har möjlighet att ge den omvårdnaden som de vill kunna ge.

– Många patienter säger att det är helt ofattbart att det kan ta så lång tid och att det ser ut som det gör. Vi beklagar oss såklart varje gång för det är aldrig kul att se dem ligga kvar här. Det är väldigt tråkigt för det är inte vi som styr hur läget ser ut, säger Sharzad Hashemi.

Situationen har orsakat att det är svårt att få ny personal att stanna menar hon.

– Jag pratade med tre nya sjuksköterskor just. De berättade att de anade att det skulle vara jobbigt när de började, men inte att det skulle vara såhär jobbigt, säger Sharzad Hashemi.

”Gör allt för att rekrytera”

Per Albertsson, områdeschef för område 6 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger att han har fullförståelse för att personalen på akutmottagningen tycker att situationen är jobbig.

– Det är en besvärlig situation hos oss just nu precis som på andra sjukhus. Vi jobbar stenhårt med att göra en omfördelning med den personal vi har. Vi vill utnyttja dem där de främst behövs och vi gör allt för att rekrytera fler sjuksköterskor, säger han.

Enligt personalen är det svårt att få nyanställda sjuksköterskor att stanna. Hur ser du på det?

– Vi träffas regelbundet för att ta fram vårdformer för personalen som är attraktiva att jobba inom. Det vi har gjort hittills har tydligen inte gett effekt eftersom vi har en personalbrist. Men vi är väldigt medvetna om problemen i sjukhusledningen och jobbar stenhårt varje dag, säger Per Albertsson och berättar att situationen kommer att se bättre ut i slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet