Fredrik Jarlestål säger att det finns ett enormt missnöje bland undersköterskorna. Foto: Kommunal

1200 underskrifter för undersköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnades 1.200 namn över till den politiska ledningen för Region Halland. Underskrifterna gäller de, enligt kommunal, orättvisa OB-ersättningarna för undersköterskor kontra sjuksköterskor.

– Engagemanget har varit stort, och är fortfarande stort. Det finns ett enormt missnöje, säger Fredrik Jarlestål, undersköterska på sjukhuset i Halmstad och initiativtagare till namninsamlingen.

Nyligen fick sjuksköterskorna inom Region Halland en fördubblad OB-ersättning under nätter, medan undersköterskorna fick ett påslag på 50 procent.

Val 2018 – #dinröst

– Det skapar ett ”vi och dom”. Det är inte jobbigare för en sjuksköterska att jobba natt än en undersköterska. Det blir fel, säger Fredrik Jarlestål.

Vårdförbundet motiverar skillnaden med att sjuksköterskor tar ett större ansvar?

– Sjuksköterskor ska ha en högre lön eftersom de har en annan utbildning. Men man ska inte göra den tydliga skillnaden på OB-ersättningen, säger Fredrik Jarlestål.

Tuff arbetsmiljö

Under onsdagen lämnades underskrifterna över till politikerna. Namninsamlingen lyfter inte bara fram OB-ersättningen som ett problem, utan också arbetsmiljön och personalflykten.

– Många har valt att sluta och det blir svårare att rekrytera. Det är en tuff arbetsmiljö – det här är inget som mattas av.

Nu hoppas Fredrik Jarlestål att politikerna ”gör om, och gör rätt”.

– OB-ersättningen ska jag ha just för att jag jobbar obekvämt. Det tär lika mycket på undersköterskor som sjuksköterskor att jobba natt, säger Fredrik Jarlestål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet