Regionråd i Alliansen: Emilie Orring (M), Anna-Karin Klomp (KD), Johan Örjes (C), Stefan Olsson (M), Björn-Owe Björk (KD) och Malin Sjöberg Högrell (L). Foto: SVT

Alliansen kritisk till majoritetens sätt att leda Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterade Alliansen i region Uppsala hur de tycker att man ska lösa Akademiska sjukhusets ekonomiska bekymmer. En ny prognos visar nämligen att sjukhuset kommer att gå 200 miljoner back i år.

– Då tror vi att den här prognosen ändå är ganska optimistisk. En mer realistisk prognos är att vi förmodligen landar på 220-250 miljoner i underskott, menar regionråd Stefan Olsson (M).

Allianspartierna, det vill säga Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, i region Uppsala är rörande överens om att den politiska styrningen av Akademiska sjukhuset har havererat. Det har främst visat sig genom skenande kostnader för hyrpersonal, menar de.

– Personalen flyr Akademiska. Man vill inte jobba kvar där – det tror jag är grundorsaken till att vi har ökade köer och ökade kostnader när vi måste ta in hyrpersonal, säger regionråd Malin Sjöberg Högrell (L).

För att komma tillrätta med det vill Alliansen bland annat ändra på de nya schemamodellerna där alla jobbar treskift, ett system som har fått mycket kritik. Man vill också införa ett nytt karriärsystem för sjuksköterskor och premiera kliniska karriärer.

Brist på uppföljning

Alliansen menar också att det under nuvarande styre råder brist på uppföljning och att inga åtgärder har vidtagits trots skenande kostnader.

– Vi vet att pengar inte går till rätt sak, till exempel hyrsjuksköterskor, säger regionråd Stefan Olsson (M).

– Jag tror också att man behöver ha en ordentlig genomgång utav budgetförutsättningarna inför 2019 och 2020 för att se att man verkligen har rätt pengar till rätt uppgifter, menar regionråd Johan Örjes (C).

Men regionstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) håller inte med om kritiken.

– Regionstyrelsen tog beslut i mars om att det ska upprättas en handlingsplan för att få en budget i balans och att det ska vara kontinuerlig uppföljning. Det har fullföljts av sjukhusstyrelsen, säger han.

”Tog över ett underskott”

Han är dock inte nöjd med hur sjukhuset har hanterat frågan med hyrpersonal. Men med en ny sjukhusledning och nya direktiv från regiondirektören tror Börje Wennberg (S) att de kan få ekonomin i balans.

– De är fullt ut införstådda med den problematik som finns. Regiondirektören har formellt fattat ett beslut om en ny styrmodell som är tydligare, uppföljningsbar och ska vara transparent. Det är framför allt fokus på att reducera hyrpersonal, menar Börje Wennberg (S).

Även när sjukhuset under förra mandatperioden styrdes av Alliansen hade man problem med ekonomiska underskott.

– När vi tog över efter alliansen för fyra år sedan var underskottet 346 miljoner, säger Börje Wennberg (S).

– Det är sant att Akademiska sjukhuset hade ett underskott även under vår tid, även om det och regionen i helhet hade en ekonomi i balans något år. Men man levererade mer vård. Man hade mer personal och fler vårdplatser öppna för samma pengar, menar regionråd Anna-Karin Klomp (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet