Peter Egardt (S) kommunalråd i Älvdalen: Det kostar att ha tre bibliotek i stället för ett. Foto: Niklas Hermansson/SVT

Älvdalen satsar mest på kultur

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen i Älvdalen får ut mest i länet när det gäller kultur – här lägger man drygt 1600 kronor om året per invånare. Det framgår av SVT Dalarnas kartläggning av hur mycket länets kommuner satsar på kultur. 

RÄTTELSE: Vi uppgav tidigare att Gagnefs kommun satsar minst i länet på kultur. Det var felaktiga uppgifter. Kommunen lägger 1112 kronor per invånare och inte 677 kronor som vi tidigare uppgav.

Politiker i Älvdalen är stolta över att de satsar allra mest på kulturen i hela Dalarna.

Val 2018 Dalarna

– Vi har ambitionen att våra invånare ska ha samma möjligheter som i andra kommunen, förklarar Peter Egardt, kommunalråd (S) i Älvdalen. Dessutom är vi en geografiskt stor kommun med långa avstånd. Det kostar pengar att ha tre bibliotek istället för ett.

Nytt bibliotek i Älvdalen

Älvdalen har ett helt nytt bibliotek tillsammans med den nya högstadieskolan men det verkar inte imponera på oppositionen.

– Vi har en ideell verksamhet här, som bör stödjas, nämligen Biograf Älvdalen, tycker Nils Åke Norman, moderat kommunpolitiker i Älvdalen. Tyvärr har regeringen höjt momsen från 6 till 25 procent och det drabbar en lokal förening som biografen hårt.

– Våra stora kulturevenemang inom jakt, fiske och motor ingår säkert inte i statistiken, säger Kenneth Upphagen, kommunpolitiker (SD). Jag är rädd för att älvdalsborna kommer att gå igenom ett stålbad i nästa års budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet