Se Halmstadstudenternas nya ”gameifierade” jobbsökarapp. Erika Rönnbäck är en av fem högskolestudenter i Halmstad som tagit fram prototypen.

Appen som ska hjälpa dig att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Att söka ett jobb genom att spela in sig själv blir allt vanligare. Fem studenter på Högskolan i Halmstad har hjälpt Arbetsförmedlingen att ta fram en app-prototyp där fokus ligger på vem du är – snarare än dina meriter.

– På nåt sätt känns det som att det är personen du anställer, och inte meriterna. Det är fortfarande personen som spelar roll i arbetet, säger Erika Rönnbäck, som studerar Digital design och innovation på Högskolan i Halmstad.

Det var i höstas som ett antal elever på Högskolan i Halmstad fick i uppdrag att utveckla en jobbsökar-app.

Gamifiering

Studenternas prototyp strävar efter att effektivisera kontakten med Arbetsförmedlingen och göra det möjligt att få handledning digitalt – direkt i appen.

–Jag tror att arbetsförmedlare kan jobba med fler personer än de gör i nuläget, och med hjälp av appen kan man kontakta arbetsförmedlare digitalt, säger Christoffer Krantz som studerar IT-forensik på Högskolan i Halmstad.

Studenterna har lagt stor vikt vid så kallad ”gamifiering”, att appen ska likna ett spel där man måste slutföra vissa uppgifter, detta för att motivera de jobbsökande att inte ge upp.

– I dag är det många sidor man samlar poäng på. Vi har ett sätt att visa att man kommer någonstans, man vill sträva efter att bli klar och att vinna, säger Christoffer Krantz.

Nytänkande

Och Arbetsförmedlingen är positiv.

– Traditionellt sett har man jobbat med pappers-CV. Men här har man ett innovativt sätt att presentera sina färdigheter och hur man agerar i vissa situationer. Det är en bra mix av det traditionella och det nytänkande, säger Olle Lundin, ansvarig för digitalt innovationscenter på Arbetsförmedlingen.

Härnäst ska studenterna åka på ett utvecklarforum och visa upp prototypen. Studenterna själva tror att det just personlighetstestet och att man ska spela in sig själv som har gjort att prototypen uppskattad.

– Man får visa att ”detta är jag”. Jag är en person också, säger Christoffer Krantz.

SVT rapporterade · Val 2018: Debatt om och med unga och jobbsituationen

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet