Se Halmstadstudenternas nya ”gameifierade” jobbsökarapp. Erika Rönnbäck är en av fem högskolestudenter i Halmstad som tagit fram prototypen.
Val 2018

Appen som ska hjälpa dig att få jobb

Uppdaterad
Publicerad
Att söka ett jobb genom att spela in sig själv blir allt vanligare. Fem studenter på Högskolan i Halmstad har hjälpt Arbetsförmedlingen att ta fram en app-prototyp där fokus ligger på vem du är – snarare än dina meriter.

– På nåt sätt känns det som att det är personen du anställer, och inte meriterna. Det är fortfarande personen som spelar roll i arbetet, säger Erika Rönnbäck, som studerar Digital design och innovation på Högskolan i Halmstad.

Det var i höstas som ett antal elever på Högskolan i Halmstad fick i uppdrag att utveckla en jobbsökar-app.

Gamifiering

Studenternas prototyp strävar efter att effektivisera kontakten med Arbetsförmedlingen och göra det möjligt att få handledning digitalt – direkt i appen.

–Jag tror att arbetsförmedlare kan jobba med fler personer än de gör i nuläget, och med hjälp av appen kan man kontakta arbetsförmedlare digitalt, säger Christoffer Krantz som studerar IT-forensik på Högskolan i Halmstad.

Studenterna har lagt stor vikt vid så kallad ”gamifiering”, att appen ska likna ett spel där man måste slutföra vissa uppgifter, detta för att motivera de jobbsökande att inte ge upp.

– I dag är det många sidor man samlar poäng på. Vi har ett sätt att visa att man kommer någonstans, man vill sträva efter att bli klar och att vinna, säger Christoffer Krantz.

Nytänkande

Och Arbetsförmedlingen är positiv.

– Traditionellt sett har man jobbat med pappers-CV. Men här har man ett innovativt sätt att presentera sina färdigheter och hur man agerar i vissa situationer. Det är en bra mix av det traditionella och det nytänkande, säger Olle Lundin, ansvarig för digitalt innovationscenter på Arbetsförmedlingen.

Härnäst ska studenterna åka på ett utvecklarforum och visa upp prototypen. Studenterna själva tror att det just personlighetstestet och att man ska spela in sig själv som har gjort att prototypen uppskattad.

– Man får visa att ”detta är jag”. Jag är en person också, säger Christoffer Krantz.

SVT rapporterade · Val 2018: Debatt om och med unga och jobbsituationen

12.46
På fredag klockan tolv sänder SVT Nyheter Halland en livesänd debatt om jobb för dagens unga – i dag och i framtiden. På plats finns förstagångsväljare och politiker. Ställ dina frågor här!
12.55
Vi kommer också att låta flera kända politiker från olika partier svara på frågor. Ali Esbati som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet trycker bland annat på vikten av gymnasieutbildningar och Centerpartiets Mari-Louise Wernersson uppmanar unga till att nätverka och söka kontakt med den arbetsplats man vill arbeta på. Kanske bara åka dit och ta en kaffe.
10.08
Det är förjäkligt verkligen att så många som verkligen vill arbeta inte får den chansen i samhället. Och allt på grund av att arbetsgivarna kräver fem års utbildning för diverse enkla struntjobb. Blir tokig.
10.08
Hej! Min dotter fick praktik via kommunen och senare även jobb där, Man måste börja någonstans och sedan låta det ena leda till det andra. Många unga tror att man får ett toppjobb direkt. Tyvärr är det så.
10.22
Saken är den att inga företag vill anställa utan referenser. Och hur ska man ha det på sitt första jobb. Jag tycker att ni politiker gör det enkelt för er med era svar "gå dit och ta en kaffe"
11.13
Snart är vi redo att dra igång den här debatten!
 
11.14
Andreas Lindgren går på Aspiro idrottsgymnasium och ska rösta för första gången i höst.
 
11.21
Öykü Özdemir är också en av de ungdomar som deltar i debatten. Hon går på Sannarpsgymnasiet.
 
11.24
Jihad Radjab Adel går på Sannarpsgymnasiet och är även han deltagare i debatten.
 
11.26
Emelie Skoog är den fjärde gymnasieungdomen i vår panel. Om en halvtimme ska de få ställa sina frågor till politikerna.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet