Trots att arbetslösheten minskar är det extremt svårt för vissa att komma in på arbetsmarknaden. Foto: Jessica Gow / TT

Färre arbetslösa och fler jobb – men inte för alla

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka. Trenden är tydlig även i Örebro. Det senaste året har arbetslösheten i Örebro län gått ner med 7 procent, eller 787 personer. I riket var minskningen 3,5 procent under samma period.

Man pratar om rekordbra arbetsmarknad i länet, men det gäller inte alla. Mer än hälften, 59 procent, av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikesfödda. Och skillnaden mellan olika grupper är fortsatt stor.

Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland inrikesfödda i länet är 3,6 procent. För utrikesfödda ligger nivån på 25,5 procent.

Och i jämförelse med hela landet ligger Örebro sämre till än genomsnittet för personer födda i utlandet: 20,7 procent för utrikesfödda och 3,8 procent för inrikes födda.

”Behövs mer personal”

Samtidigt är det brist på arbetskraft i länet.

– Företagen behöver personal. Vi känner att de finns där ute och de vill ha arbetskraft, säger Veronica Wallgren (S) , ordförande i Social- och arbetsmarknadsnämnden i Hallsbergs kommun.

Där försöker man matcha de arbetslösa med de behov som arbetsgivarna har.

Genom praktik och arbetsträning ökar chanserna till anställning men inom vissa yrken råder helt enkelt brist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet