– Jag lärde mig svenska ganska snabbt och är social och inte blyg, säger Boshra Al Yasin som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Bra svenska gav Boshra från Syrien jobb i Jönköping

Publicerad

Goda kunskaper i svenska är en viktig nyckel till det svenska samhället för nyanlända.

– Jag lärde mig svenska ganska snabbt och är social och inte blyg, säger Boshra Al Yasin som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Hon pratar redan bra svenska och har fått jobb.

Boshra Al Yasin är en ambitiös och studiemotiverad tjej som på kort tid lärt sig det svenska språket riktigt bra. Det i kombination med att hon utvecklat sin sociala förmåga sedan hon kom hit har varit förklaringen till att hon så snabbt kommit in i det svenska samhället och redan fått jobb, tror hon själv.

– För två år sedan var jag blyg och inte så social, men jag har arbetat med det. Det är viktigt att umgås med andra och att fråga hur det går till, hur man ska göra för att få jobb.

Val 2018 – #dinröst

Många som kommer till Sverige har svårt att få jobb. Vad tror du det kan bero på?

– Jag tror det beror mest på att de har svårt att lära sig svenska och att de inte umgås så mycket med svenskar eller med andra som varit länge här och kan mycket om kulturen och arbetsmarknaden.

Det handlar mycket om ens egen vilja och ambitioner, menar Boshra.

– Om man själv inte vill, så går det inte, säger Boshra.

Du kan se Boshra berätta mer i vår sändning i SVT1 klockan 18.30 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet