Lars-Göran Karlsson (SD) och Robert Davidsson (C). Foto: Privat

C kan få avgörande roll i Vingåker när ny majoritet ska bildas

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt oklart hur en majoritet ska bildas i Vingåker. S, MP och V, som styr Vingåker under den nuvarande mandatperioden, kan inte bilda en majoritet. Därför kan det bli Centerpartiet som får en nyckelroll när ett nytt styre ska bildas.

– Vingåker måste ju styras nu under flera år. Vi har många viktiga frågor att besluta om. Vi är inne i en positiv utveckling där vi får nya invånare. Det här måste fortsätta, säger Robert Davidsson (C), ordförande i Vingåker.

I Vingåker hade S, MP och V inte egen majoritet efter förra valet. Men då SD hade två tomma stolar i fullmäktige innebar det att de rödgröna partierna ändå fick majoritet. Men nu kan alltså C få en avgörande roll när en ny majoritet ska bildas.

Val 2018 – #dinröst

– Centerpartiet kommer absolut att vara villigt att diskutera samverkan i en majoritet för en bra utveckling av Vingåker.

Utesluter V och SD

Men det finns två partier som man inte kommer att samarbeta med, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– De två ytterlighetspartierna lär vi knappast samverka med, säger Robert Davidsson (C).

”Dålig människosyn”

Men Sverigedemokraterna, som blev det näst största partiet i Vingåker med sina 19 procent, håller dörren öppen för samarbete med alla partier.

– Det är fel när de säger att vi har sådan dålig människosyn. Men vad för sorts människosyn har de när de inte kan prata med oss? 19 procent av Vingåker har röstat på oss, och då ser de ju ner på de 19 procenten. Men vi utesluter inte något parti och är öppna för samtal, säger Lars-Göran Karlsson (SD), gruppledare för partiet.

Vad tror du kommer hända?

– Personligen tror jag att C kommer att gå över till S, för då får ju de majoritet. Eller om det blir som i Katrineholm, att S och M slår ihop sig. Men det får vi se om några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet