Foto: SVT / arkiv
Val 2018

Centerilska över havererade förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas regionfullmäktige i Härnösand för första gången sedan valet – men utan att frågan om det politiska styret fått någon lösning. Irritationen är påtaglig i Centerpartiet över de senaste dagarnas turer.

Moderaterna och Liberalerna spräcker vårt långvariga samarbete, menar centerns Jonny Lundin. Han är besviken efter beskedet i går att förhandlingarna mellan vårdalliansen och Sjukvårdspartiet havererat.

”Det är mycket olyckligt”, skriver Lundin till SVT. ”Den enda vinnaren i detta är Socialdemokraterna”, menar han. 

”Centerpartiet ville vara med och forma ett nytt ledarskap för Region Västernorrland, men det är tyvärr inte längre möjligt”,  skriver Lundin till SVT.

Skyller på Sjukvårdspartiet

Först hoppade Liberalerna av förhandlingarna, och i går meddelade Lena Asplund, Moderaternas kandidat till regionrådsposten, att samtalen hade avslutats.

Både M och L pekar ut Sjukvårdspartiets krav på en snabb återställning av Sollefteå sjukhus som orsak till misslyckandet. 

Nu ska ett nytt försök göras att nå en överenskommelse med Socialdemokraterna. 

Men ska det kunna bli en konstellation som får majoritet i fullmäktige räcker det inte med S + M, minst ett parti till måste med.
Det troligaste alternativet i nuläget är att man försöker få med Liberalerna i ett samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer