Anders Gäfvert (M) Foto: Anna Beijron, SVT

Gäfvert (M) petades – upprörd över valet till oppositionsråd

Uppdaterad
Publicerad

När Härnösands kommunfullmäktige röstade om nytt oppositionsråd föll valet på Christina Lindberg (C). Nuvarande oppositionsrådet är upprörd över hur valet gick till.

I vanliga falll brukar de styrande partierna, rösta blankt, eller lägga ned sina röster när valet av oppositionsråd i en kommun kommer upp på dagordningen. Men på måndagseftermiddagen petades Härnösands oppositionsråd Mikael Gäfvert (M) från posten, med hjälpa av de styrande menar han.

– Jag trodde att det var oppositionen som utsåg sina kandidater, säger en märkbart upprörd Anders Gäfvert till SVT Västernorrland.

Tror du att S varit med och röstat ?

– Ja, jag kan ju räkna rösterna, säger Gäfvert.

Den slutna omröstningen slutade 15-18.

Gäfvert självsäker

I Härnösand har Moderaterna åtta mandat i fullmäktige, Centerpartiet fem och Liberalerna två. För ett par veckor sedan var Mikael Gäfvert säker på att posten skulle gå till hans parti.
– Du kan ju räkna ut vilket parti som är störst, sade Anders Gäfvert, (M) till SVT då.

Men måndagens omröstning slutade med att Härnösand fick ett nytt oppositionsråd. Hon heter Christina Lindberg och är Centerpartiets kandidat.

Utser sin egen opposition

Härnösands kommun styrs av en allians mellan S, V Mp och Kd. Gäfvert misstänker att de styrande partierna röstat bort honom och att de därmed utsett sin egen opposition. 

– Jag tycker inte att man ska lägga sig i oppositionens angelägenheter, avslutar Gäfvert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Härnösand

Mer i ämnet