Boel Godner (S) och Mats Siljebrand (L) är överens om att en lokal decemberöverenskommelse, som testades 2006-2010, inte är rätt väg att gå nu. Foto: SVT/Södertälje kommun

Godner: ”Vi har haft jättebra samarbeten över blockgränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Från både höger- och vänsterhåll finns hopp om ett blocköverskridande samarbete i Södertälje. Men åsikterna går isär om hur det ska se ut.

Precis som på riksplanet har valresultatet lokalt i Södertälje givit politikerna något att bita i. De rödgröna förlorade sin majoritet och Alliansen lyckades inte samla tillräckligt med röster för egen majoritet.

Som ledare för det största partiet försöker Boel Godner (S) nu samla en ny majoritet över blockgränsen.

– Jag har aldrig gillat blockpolitiken. Man cementerar politiken med den, hon.

S-ledaren säger att det inte är någon hemlighet att hon gärna ser att Alliansen bryts upp och har under veckan träffat samtliga alliansledare.

”Nu är det Alliansen som gäller”

Enligt Mats Siljebrand (L) finns det inget som idag tyder på att partierna i Alliansen kommer gå skilda vägar.

– Jag förstår att hon har ett sådant önsketänkande, men där är vi inte idag. Nu är det Alliansen som gäller, säger han.

Mats Siljebrand vill i första hand se ett alliansstyre i Södertälje och i andra hand ett samstyre mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

Även efter valet 2006 var det väldigt jämnt mellan blocken och då löste man det med en mini-decemberöverenskommelse. Allianspartierna fick igenom delar av sin politik i utbyte mot att de släppte fram de rödgrönas budget.

– En sådan lösning känns inte aktuell idag. Nackdelen var att allianspartierna inte fick särskilt mycket kredd för det här av Södertäljeborna, säger Mats Siljebrand.

Hopp om välfungerande samarbete

Även Boel Godner dömer ut en sådan överenskommelse.

– Det var förlamande för politiken i Södertälje. Den blev som en grå massa där det var svårt att skilja majoriteten från oppositionen, säger hon.

Men hon har stort hopp om att få till ett välfungerande samarbete i kommunen.

– Jag tror att det är fullt möjligt med ett blocköverskridande samarbete i Södertälje. Vi har haft jättebra samarbeten över blockgränsen i de stora frågorna, säger Boel Godner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Södertälje

Mer i ämnet