Peter Landell, verksamhetschef för ortopedkliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset. Foto: SVT
Val 2018

Här är en av sjukhusklinikerna med längst väntetider

Publicerad
Fler än varannan patient på ortopedkliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset har de senaste åren fått vänta i längre än 90 dagar på nybesök.

Var fjärde patient på flera sjukhuskliniker i Sörmland har de senaste åren fått vänta i längre än tre månader på att få en tid för nybesök eller behandling. Det visar siffror som Landstinget Sörmland tagit fram på uppdrag av SVT.

På ortopedkliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset ser situationen alltså ännu värre ut.

Svårt behålla personal

Även om kön till nybesök har minskat från drygt 1 500 patienter i januari 2017 till cirka 600 patienter i januari 2018 är det fortfarande en del eftersläpning av gamla patienter som står i kö.

Det beror främst på att det har varit brist på läkare. Verksamheten har svårt att behålla personal, då många väljer att arbeta på de privata klinikerna.

April i år var den första månaden på två år som kliniken var fullbemannad. Man har arbetat mycket med att förbättra både planering och scheman.

Vill ändra finansieringen

– Vi har fortfarande en hög omsättning på läkare. Jag skulle önska att man hade bättre förutsättningar att få hit folk från till exempel Stockholm, säger Peter Landell, verksamhetschef för ortopedkliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset.

Vad vill ni att politikerna ska göra för att förbättra situationen kring väntetider och överbeläggningar?

– De ska göra det attraktivt att jobba här i Sörmland och lättare att pendla in och ut. Sedan tycker jag att de ska se över hur privat och vår vård finansieras. Jag tycker att man ska finansiera vården utanför klinikernas budgetar så att man kan jobba mer fokuserat, säger Peter Landell och syftar på att det är svårt för kliniken att hantera sina egna medel när de även får stå för kostnaderna när till exempel en patient opereras på en privat klinik.

Hör verksamhetschefen för ortopeden förklara varför de haft långa väntetider de senaste åren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet