SVT Nyheter diskuterade med elever på Aranäsgymnasiet Foto: SVT

Inför valet: Så tycker eleverna på Aranäsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen träffade vi på SVT Nyheter Halland flera förstagångsväljare på Aranäsgymansiet i Kungsbacka. Som en del i satsningen Fika med SVT hörde en klass av sig för att träffa oss.

Det blev flera timmar av spännande diskussioner om allt ifrån konkreta valfrågor till synen på nyhetsrapportering.

Flera av eleverna tyckte att det är för mycket smutskastning inom rikspolitiken vilket gör det svårt att komma fram till vad man ska välja att rösta på själv. Man ser till sig själv och vad som berör mig, och det är svårt att se i vilken situation jag är i livet om några år, sa en av eleverna.

Val 2018 – #dinröst

Vill ha billigare kollektivtrafik

I det kommunala valet tryckte flera av eleverna att det måste bli billigare att åka kollektivt.

– Det är ju gratis att åka kollektivt för pensionärer på flera ställen, det borde vara mycket billigare för oss unga. Många av oss har bara studiebidraget och där försvinner en stor del till buss och tåg. Flera här åker ändå från Göteborg och då blir det ännu dyrare. Många av oss vill jobba extra, och det kostar att åka in till exempelvis Göteborg.

Mer positiva nyheter

Eleverna vill gärna att valbevakningen i de traditionella nyheterna blir mindre stel och byråkratisk för att fånga de yngres uppmärksamhet. De efterfrågade mer konstruktiv journalistik, där man berättar om positiva nyheter istället för att nöja sig med det negativa.

Satsa på lärarna

Eftersom vi träffade elever på Barn- och fritidsprogrammet var det flera som hade synpunkter på läraryrket inför valet.

– Som lärare är du en stor del av en annan människas liv. Det är viktigt att man satsar på läraryrket och höjer statusen. Det kan man göra genom att erbjuda högre löner, tyckte Linnéa Florén, 17 år.

Samuel Kullgren, 18 år, höll med.

– Höj lönen och minska arbetsbördan. Det är många som gått in i väggen på grund av stressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet