• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Elza Dunkels lektor på Insitutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet är inte enig med Curt Hagquist. Foto: TT/Pressbild Mattias Pettersson
Val 2018

Internetforskaren: Smartphones får inte unga att må sämre

Smartphones och sociala medier leder inte till att unga mår sämre. Det hävdar internetforskare Elza Dunkels vid Umeå universitet.

Curt Hagquist, professor i folkhälsovetenskap, menar att sociala medier är en anledning till att många unga mår dåligt.

– Vi kan se att framför allt flickor, som är mest aktiva i sociala nätverk, ofta hamnar i ett utsatt läge. Det förstärker redan tidigare tydliga tecken på kropps- och utseendefixeringar och det finns risk för cybermobbning, sa han tidigare till SVT.

”Kan inte ha forskat om det här”

Detta avfärdar Elza Dunkels som trams. Enligt Dunkels lägger professorn främst fram orsaker som vård och skola till den psykiska ohälsan och sociala medier som en bisats.

– Han kan inte ha forskat om det här för då skulle han inte använda begrepp som ”cybermobbning” för det är inte ett vedertaget begrepp i svenskan, säger Elsa Dunkels.

Menar att flickors intressen skuldbeläggs

Enligt Dunkels är det typiskt att skambelägga flickors intressen och strategier – istället för att se det som ett sätt att få talutrymme och må bättre.

– Utseendefixering och kroppshets fanns redan innan smartphones och internet. Det är ingenting nytt. Ska jag generalisera så är det rimligt att fler får ut mer än vad det stjälper. Sociala medier användandet ökar och vi skulle få se ett stort tapp om fler mådde sämre av användandet, säger Elza Dunkels och tillägger att det visserligen är svårt att mäta.

Dunkels: Sociala medier kan hjälpa

Hon menar att sociala medier kan hjälpa unga som mår dåligt på flera sätt. Bland annat kan unga lätt få kontakt med ungdomsmottagningen och Bris.

–  Där vågar fler berätta mer för att de kan vara anonyma. Även informella grupper på sociala medier kan ge stöd åt någon som mår dåligt. Man går man ihop och stöttar varandra, säger Elza Dunkels.

SVT rapporterade · Sociala medier - hjälper eller stjälper vid psykisk ohälsa

10.43
Sociala medier kan för vissa vara beroendeframkallande,att då påstå att beroende personer själva skulle välja att avstå från sociala medier pga att de mår dåligt är löjligt.
10.51
Det jag tycker är intressant idag är just saknaden av bevis på forskning idag. Det är lätt att vara "vis" och påpeka att andras oro och funderingar är felaktiga utan att ha något belägg som bevisligen kan få denna människan att må bättre och komma ifrån sin oro. Kollar man på varför människor letar ideal och utveckling så beror det ofta på att ideologisten inte lämnar någon väsentlig information om just varför hen spekulerar vilket gör att man fortsätter sitt sökande då hen inte hade någon personlig avsikt att lösa problemet till att börja med. Därför mår flickor och pojkar sämre idag, något att ta i beaktande tycker jag då barn inte bör dö av canser (då canser hos bar har ökat) och måste gå till psykiatriska kliniker för att kunna fortsätta (siffror kan bevisa detta genom forskning, att måendet av unga försämras).
11.04
Cornelia, Nora, Hanna, Moa och Alice på Dragonskolan i Umeå: Det är att orsaken till att fler mår dåligt tror vi. Det sätter press och ett ideal. Man ser att vissa har det helt perfekt och det perfekta livet och känner sig misslyckad när man inte har det, säger
11.18
Alva Fors, 16 år: Jag tycker att sociala medier har en roll i det hela men jag tror också att det är mer än det. Lägger man ut en bild och får många likes så mår man bra man blir beroende av det. Får man inte likes så mår man dåligt och mår sämre. Sedan påverkar det att folk inte visar det dåliga på sociala medier. Det påverkar.
11.22
Texas Stern, på Dragonskolan i Umeå:
Ja tror att sociala medier gör att man mår sämre. Jag har tagit bort mitt Instagram konto. Jag mår bättre nu på grund av det garanterat. Jag fick mycket hånkommentarer på Instagram. Det är en press på att prestera. Man vill ha många likes. Man vill känna sig omtyckt och det blir som ett beroende.
11.24
En elev på Dragonskolan i Umeå: Jag tycker det är roligt att kolla på kläder och saker på sociala medier. De får inte mig att må dåligt och jag känner ingen press.
11.27
Marcus, 16 år: Det är klart att det blir konkurrens på sociala medier men jag brukar inte ta åt mig av saker. Sedan vet man att mycket inte stämmer. Många vill synas och höras
och om man är osäker så är det klart att det påverkar.
11.29
Benjamin Mutabaruka 16 år på Dragonskolan i Umeå:Jag tror att det är mest för tjejerna som det är jobbigt. Jag tror att de har mer kroppskomplex. Det är såklart att man har en viss press på sig på sociala medier. Det är en press på hur man ska vara och man blir beroende. Jag har telefonen i handen hela tiden
11.38
Moa Boman, Emmy Wihlbäck, 18 år: Det beror lite på. Ibland känner an press när man ska lägga ut något men det är också roligt och kul. Det är inte så att jag får ångest av det. Jag tycker att Instagram till exempel är ett bra sätt att vara kreativ sedan kan sociala medier ge stöttning när man mår dåligt och man kan hitta likasinnade där.
11.59
Tobias Björkqvist, 17 år: Jag tror att vi är lite mer lättkränkta idag. Att man tar åt sig mycket mer. Jag mår inte dåligt av sociala medier.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Visa

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje
Tel: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15-18.
Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)
Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111
Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50
Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 
Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa
Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.
Telefon: 0771-22 00 60
Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa
Telefon: 90101 dygnet runt 
Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska
Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00
Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 
Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.
Hemsidan hittar du här.

SPES
För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.
Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet