Merja Kailokari fick vänta över en månad på att få svar på sin cancerdiagnos. Foto: SVT

Långa köer för cancersjuka i Sverige fick Merja att söka vård i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Merja Kailokari från Stockholm fick vänta över en månad på att få svar på sin cancerdiagnos. Närmaste strålbehandling skulle börja efter nio veckor, men i Finland fick hon det inom en vecka.

Livet har inte alltid varit lätt för Merja Kailokari från södra Stockholm. 16 år sedan diagnostiserades hon med bröstcancer, och tillfrisknade därefter.

Men efter att en mammografiundersökning förra februari ledde till vidare undersökningar, stod det sedan klart att hon fått cancer igen. Men det var över en månad efter den första undersökningen.

Olika syn på behandling

Merja Kailokari fick besked om att den första strålbehandlingen skulle ske först efter nio veckor på Karolinska sjukhuset i Solna. Det för att ärren från operationen skulle läka väl. Men när hon fick reda på att hon hade rätt att söka vård i Finland, och att de kunde fixa en tid åt henne redan nästa vecka blev hon konfunderad.

– Jag blev konfundersam då sjukhusfysikerna i Sverige sa att det skulle ta två veckor att räkna ut hur jag bör behandlas, så att man inte skadar några organ. Men när jag ringde till Finland sa de att de kunde räkna ut allt på tisdagen och sätta mig på strålbehandling redan på onsdagen.

Landstinget: ”Väntetiden inom ramarna”

Efter att hon fick vård i Finland var hon tillbaka på jobbet redan innan behandlingen skulle ha börjat i Sverige.

Allt som allt kostade strålbehandlingen 126 000 kronor. Försäkringskassan betalade alla kvitton, och Merja behövde bara betala 800 kronor ur egen ficka.

Ella Bohlin (KD) är landstingsråd i Stockholm med ansvar för cancervård. Hon säger att man i Sverige ligger inom ramarna när det kommer till väntetider.

– Vi har vissa utmaningar, men inom de flesta cancerområden ligger vi faktisk inom den nationellt överenskomna väntetiden för vad som är acceptabelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Vård

Mer i ämnet