Stina Thunberg, chef för kansli- och överförmyndarenheten på Nässjö kommun. Foto: TT / SVT

Kommunerna jagar röstmottagare inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings läns kommuner är nu i full gång med att leta röstmottagare inför valet. I år har Valmyndigheten kommit med helt nya rekommendationer om vem som får ta emot valsedlar. I Nässjö kommun saknas fortfarande runt 100 röstmottagare.

Stina Thunberg, chef för kansli- och överförmyndarenheten, förklarar vad Nässjö kommun förväntar sig av en röstmottagare.

– Det ska vara ansvarsfulla och metodiska personer som gärna kan jobba under lite press, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Valmyndigheten har utökat sina rekommendationer inför valet i september. Förutom att röstmottagarna ska arbeta två och två ska de inte heller tidigare ha kandiderat för ett politiskt parti.

– Man ser att bara deras uppenbarelse gör reklam för ett visst parti, säger Stina Thunberg.

Ytterligare ny uppgift

Röstmottagarna tar emot väljarnas röster i vallokalerna och förtidsröster, men i år har de ytterligare en ny uppgift.

Valet i september blir det första med så kallade ambulerande röstmottagare. De kommer kunna förhandsbokas och åka hem till personer som av olika anledningar har svårt att ta sig till en vallokal.

– Det är viktigt eftersom vi vill att så många människor som möjligt, som är röstberättigade, ska rösta, säger Stina Thunberg.

Hur säkrar ni att personerna som blir röstmottagare har hög integritet?

– Vi är väldigt noggranna och träffar alla personligen. Vi säkrar även upp genom att utbilda och genom att man inte är ensam.

Behöver 180 personer

Nässjö kommun kommer behöva 180 röstmottagare för att täcka alla valkretsarna. I nuläget har de rekryterat mellan 80 och 90 personer.

Men Stina Thunberg är övertygad om att de kommer hitta röstmottagarna de behöver.

– Ja, det finns ett stort intresse både bland äldre och yngre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet