Foto: SVT

Kommunvalet i länet färdigräknat

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga valkretsar i kommunvalet är nu färdigräknade i länets sju kommuner. Slutresultatet innebär inga dramatiska förändringar jämfört med de preliminära siffrorna. I Sollefteå och Härnösand är det oklart hur de framtida majoriteterna kommer att se ut.

I Härnösand innebär Socialdemokraternas och Miljöpartiets tapp att man inte får fortsatt majoritet tillsammans med Vänsterpartiet, trots att de sistnämnda gick framåt.

Tillsammans får den rödgröna treklövern 48,2 procent. Huruvida de lyckas förmå något av allianspartierna att ingå i ett samarbete som ger majoritet återstår att se.

På allianssidan har Moderaterna inte formellt stängt dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna för att på så sätt få till en majoritet. Något som de övriga allianspartierna dock tidigare gjort.

C fördubblat i Sollefteå

I Sollefteå är det också högst osäkert vilka som kommer att styra kommunen de närmaste fyra åren, och hur. Socialdemokraterna, som även i Sollefteå tappat kraftigt och där främst i kölvattnet av sjukhusfrågan, måste söka stöd hos Vänsterpartiet men inte heller de uppnår de majoritet – knappt 46 procent.

Anmärkningsvärt här är att Centern gör ett mycket starkt val och fördubblar sitt röstantal, från 9,1 till 19,6 procent.

Västrainitiativet ökade till 18,6 procent och kan få en avgörande roll om det kan skapas en uppgörelse mellan blockgränserna utan Sverigedemokraterna, som också de nära på fördubblar sina siffror.

(S)tyr vidare trots tapp

I Sundsvall hoppas S kunna regera vidare med sina tidigare stödpartier V och C.

I de övriga kommunerna är det inte så mycket nytt under solen. I Timrå och Kramfors regerar S vidare med stöd av V, trots att S minskat liksom i alla övriga kommuner.

I Ånge tappar Socialdemokraterna sin egna majoritet och måste ta stöd från vänstern för att kunna fortsätta styra kommunen. I Örnsköldsvik regerar S sannolikt vidare, men man behöver en samarbetspartner och vilken det blir är inte 100-procentigt klart ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.