Liberalerna vill ge byggherrarna större ansvar, Ann Catrin Fogelgren står bakom en motion om att införa byggaktörsdrivna detaljplaner. Foto: SVT/Privat

Liberalerna vill ge byggherrarna större ansvar

Publicerad

Byggprocesserna och framtagningen av nya detaljplaner i Göteborg tar för lång tid, det är både Liberalerna och de rödgröna i Göteborg överens om. Däremot är man inte lika överens om hur man ska lösa problemet och få fart på byggprocessen.

Liberalerna i Göteborg vill införa ett nytt arbetssätt när det gäller arbetet med att ta fram nya detaljplaner. Idag förhandlas planerna fram mellan kommunen och byggherrarna, men nu vill Liberalerna istället att byggherrarna ska ta det största ansvaret. Ett förslag som går tvärtemot ett förslag som de rödgröna tidigare presenterat.

– Vi vill att stadsbyggnadskontoret ska genomföra ett pilotprojekt där etablerade exploatörer själva får möjlighet att ta fram större delen av detaljplanen för att skynda på byggprocessen, säger Ann Catrin Fogelgren (L), andre vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg. 

Val 2018 – #dinröst

Mer effektivt

Även om Liberalernas förslag innebär att kommunen fortfarande skulle sköta myndighetsutövningen och att vissa beslut ska ligga kvar hos stadsbyggnadskontoret, skulle kommunen enligt Liberalerna spara både tid, resurser och pengar om förslaget går igenom. 

– Idag har vi problem med att handläggarna på stadsbyggnadskontoret inte hinner med och att nystarterna av detaljplaner blir allt färre. Förslaget skulle kunna öka produktionstakten och korta ner väntetiderna, säger Ann Catrin Fogelgren (L). 

Delade meningar

Men de rödgröna vill gå åt motsatt håll, de vill istället att kommunen tar över hela ansvaret för detaljplanerna, utan inblandning från byggherrarna.

Emmali Jansson, (MP), vill att kommunen tar över ansvaret för detaljplanerna. Foto: Privat

– Vi tycker att det är viktigt att det byggs en stad som ska fungera för alla göteborgare och att själva avgörandet för var det ska finnas hus eller var det ska finnas en park, att det kvalitetssäkras av kommunen och inte av byggherren, säger Emmali Jansson, (MP), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg. 

Liberalerna menar dock att det skulle räcka med att kommunen har en samordnare som granskar handlingarna.

– Vi föreslår att det tillsätts en samordnare som bistår exploatörerna och också granskar handlingarna, så som man gör i Härryda. Byggtakten har länge varit för låg för att möta efterfrågan i Göteborg. Vi måste öka takten och få till fler bostäder, säger Ann Catrin Fogelgren (L), andre vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet