Kommunalråd Gaby Bisping (DKL) och Greger Lindkvist (S) om valresultatet i Dorotea. Foto: SVT
Val 2018

Lutar åt maktskifte i Dorotea – nu väntar ett ”mastodontjobb”

Uppdaterad
Publicerad

En ekonomi i kris och partier som haft svårt att samarbeta. Under valnatten stod det klart att Socialdemokraterna är klart största partiet i Dorotea medan DKL rasat. Var krutet borde läggas är glasklart för S.
– Att sätta sig ner med övriga partier och gå igenom hur vi kan samverka, säger Greger Lindqvist (S).

Socialdemokraterna i Dorotea fick 33 procent av rösterna medan styrande Dorotea kommunlista (DKL) tappade omkring halva sin väljarskara och landade på 19,3 procent. Ett tämligen dramatiskt väljarskifte.

– Det är klart att jag känner en glädje över att vi tagit tillbaka en del av det vi tappade i förra valet, säger Greger Lindqvist (S).

Men glädjen till trots är den ekonomiska situationen i Dorotea mycket ansträngd. I en kommun med 2 600 invånare saknas 13 miljoner kronor i budgeten. Vad det första man ska ta tag i råder det därför inga tvivel om.

– Att sätta sig ner med övriga partier och gå igenom hur vi kan samverka. För nu är det viktigt med samverkan för att komma tillrätta med ekonomin. För det är ett mastodontjobb att försöka återställa underskotten bakåt plus att få ekonomin i balans, säger Lindqvist (S).

Stor besvikelse för DKL

Kommunalrådet i Dorotea, Gaby Bisping (DKL), var förstås väldigt besviken efter det dramatiska väljartappet. Nu väntar analyser från partiets sida för att se hur man ska gå vidare.

– Men man börjar ju fundera på om man är rätt person för det hela eller var det kanske inte så? Det är sådant jag funderar på just nu. Många har sagt att man inte ska ta det personligt men det blir ändå lite så eftersom man står som förstanamn på listan, säger Gaby Bisping.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet