Kenneth Bakgård (SJVP) och Anders Öberg (S) var med i SVT Nyheter Norrbottens direktsändning. Foto: SVT

Maktskifte i Region Norrbotten – Sjukvårdspartiet tar över efter S

Publicerad

Sjukvårdspartiet är valets stora vinnare – och efter 84 år av styre ser nu Socialdemokraterna ut att förlora makten i Region Norrbotten.

I 84 år har Socialdemokraterna styrt Region Norrbotten, nu tyder det mesta på ett maktskifte. För samtidigt som Socialdemokraterna är regionvalets förlorare, så är Sjukvårdspartiet dess stora vinnare och tar 35 procent av rösterna.

– Det är väl ett tydligt besked från norrbottningarna att de vill ha någonting annat än det vi har haft tidigare. Jag respekterar det val som norrbottningarna har gjort nu, säger landstingsrådet Anders Öberg (S).

Nytt majoritetsstyre

Tillsammans med allianspartierna skulle Sjukvårdspartiet nu kunna bilda ett majoritets-styre i regionen. Även om man vill invänta det slutgiltiga valresultatet så inleddes idag samtal mellan partierna.

– Vi har gjort upp en plan för hur vi ska gå vidare och är väl överens om de stora tagen men vissa detaljer återstår. Det handlar om organisation och vilken ordning vi ska ta vallöften och liknande, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Kommer ni kunna uppfylla löftet om att prioritera och utveckla sjukvården i Norrbotten?

– Ja, det är vår stora förhoppning och det tror jag att vi kommer göra. Vissa saker måste tas i tur och ordning och det kommer inte ske första dagen, det kommer kanske ta några månader, eller till och med år.

En av de saker som står på prioriteringslistan är en ny MR-kamera till Kalix och Kiruna.

– Det är inte gjort i en handvändning, det ska upphandlas och göras plats för den och så vidare. Man köper inte en kamera imorgon och ställer dit den dagen efter, utan det ska förberedas på sjukhuset, utbildas personal och mycket annat, men det kommer att ske.

Ska se över besparingar

Planen är att genomföra en konsekvensanalys för att se hur man ska kunna göra de 20-procentiga besparingarna som behövs för att prioritera sjukvården.

– Någon enhet kanske inte kan spara alls och någon annan mer, men vi vill se över konsekvensen av det.

– Just MR-kameran är en idé och ett förslag som vi har haft under lång tid, som dessutom köptes av  av Socialdemokraterna elva dagar innan valet. De pengarna verkar ju finnas redan nu.

Hur ser du på det Anders?

– Nu måste ju Sjukvårdspartiet och de partier som bildar majoriteten visa att också man kan leverera det man lovat norrbottningarna. Det finns en lång lista på saker som man över tid säger att man ska göra på ett annat sätt än vad vi har gjort. Det blir en prioriteringsfråga helt enkelt, något måste förändras, säger Anders Öberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet