Efter att styret i Stenungsund förändrats blev det ombytta roller för Bo Petersson (S) och Maria Hermansson (C). Foto: SVT
Val 2018

Många kommunala maktskiften under mandatperioden

Publicerad

I mer än var fjärde kommun har det gjorts förändringar i styret sedan valresultatet stod klart för fyra år sedan. Det visar en kartläggning som SVT gjort. I 23 kommuner har styret förändrats så att man helt bytt block. En av kommunerna är Stenungsund.

När rösterna från valet 2014 var räknade stod det klart att de fyra allianspartierna tillsammans fått 19 av fullmäktiges 41 mandat i Stenungsund. S, MP och V hade tillsammans 18 mandat och Sverigedemokraterna 4 mandat.

Ändå är det sedan drygt ett år tillbaka socialdemokraten Bo Pettersson som är kommunstyrelsens ordförande, trots att det rödgröna blocket alltså inte fick flest röster.

– Vi fick ju såklart många röster, men någon majoritet var det inte, nej, säger Bo Pettersson (S). Men en majoritet kan man bygga på olika sätt och när flera moderater hoppade av och sökte sig till oss så blev det ju så.

Osämja bakom skiftet

Att styret av en kommun skiftar över blockgränserna är inte helt ovanligt visar SVT:s kartläggning. Och Stenungsund är bara en av 23 kommuner i Sverige där det hänt under den senaste mandatperioden.

Orsakerna kan såklart variera. I Stenungsund ledde osämja inom Moderaterna till att sex ledamöter hoppade av och att alliansen till sist fick gå i opposition. Tillsammans med de avhoppade moderatpolitikerna kunde de rödgröna istället bilda majoritet.

I årets valrörelse kampanjar allianspartierna var för sig.

– Jag får förstås frågor om en röst på Centerpartiet är en röst på Moderaterna eller på Socialdemokraterna, säger Linda-Maria Hermansson (C), som numera är oppositionsråd i Stenungsund.

– Och jag kan ju bara svara att det är en röst på just Centerpartiet. Efter valet blir det sedan vår uppgift att få ihop en bra majoritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenungsund

Mer i ämnet