Maria Solevi, statsvetare Göteborgs Universitet. Foto: SVT

Maria Solevid om lokalpolitiska samarbeten

Publicerad

Det finns många gemensamma ståndpunkter i lokal politik för samarbete, menar Maria Solevi, statsvetare Göteborgs Universitet.

– Det finns flera lyckade exempel från andra kommuner där partier som står långt ifrån varandra har lyckats samarbeta, säger Maria Solevi, statsvetare Göteborgs Universitet. Det handlar lite om deras inställning till samarbete, att man tittar i sin förhandling vad man har gemensamt än vad man har som är olika.

Det viktiga för politiskt samarbete är fokus på det som man har gemensamt. Man har oftast mycket mer gemensamma ståndpunkter i lokal politik, menar Maria Solevid.

Val 2018 Väst

Men är det inte risk för att förslagen riskerar att bli urvattnade, när det är många kompromisser?

– Det finns en risk för det, men det är lite mindre ideologi och lite mer pragmatism som präglar lokalpolitik. Det är oftast lättare att komma överens om saker lokalt även när man står långt ifrån varandra, säger Maria Solevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet