Foto: TT/Linnéuniversitetet
Val 2018

Miljöpartiet åker ur landstingen och flertalet kommuner

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiet hamnar under treprocentsspärren både i Region Kronoberg och Kalmar landsting och det gör att de tappar alla sina mandat. Partiet åker också ur 12 av 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

I Region Kronoberg visar de preliminära resultatet från valnatten att Miljöpartiet får 2,9 procent och det gör att de tappar sina tre mandat. Även i Kalmar län tappar Miljöpartiet de tre mandat som de haft sedan valet 2014. Där visar de preliminära resultaten att Miljöpartiet får 2,5 procent.

– Det känns ju tungt alltså. Vi har ju jobbat jättebra ihop tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i 12 år, och vi har fått igenom många lyckade åtgärder ifrån vår sida, så jag tycker det är orättvist, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP) i Kalmar län.

Partiet tvingas också lämna 12 av 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

– Det är föga förvånande. I förhållande till sin storlek är MIljöpartiet det parti som tappat allra mest i riksdagen, och det slår så klart igenom på både kommun- och landstingsnivå, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö.

Inte fått igenom sin politik

Erik Wångmar tror att väljartappet beror på att Miljöpartiet haft svårt att få igenom sin politik i regeringen.

– Man har tvingats göra avkall på flera av sina hjärtefrågor. Inför valet gick man ut hårt och lovade saker man sedan inte kunnat uppfylla, och det ger resultat. Möjligt är att vi kommer att få se Kristdemokraterna nu råka ut för en liknande utveckling, om de skulle hamna i regeringställning, säger statsvetaren.

Miljöpartiet hamnar utanför i Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vimmerby, Markaryd, Tingsryd och Uppvidinge kommun. I Kalmar län finns partiet nu bara representerat i Kalmar, Mörbylånga och Västervik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet