Foto: Robert Gustavsson/SVT

Mimers vd: ”Det är många som behöver hjälpas åt”

Publicerad

Befolkningsökningen i Västmanland fortsätter att öka. I Västerås är ökningstakten störst och även om det byggs mer nu än på många år så är det fortfarande underskott på bostäder och kön till en lägenhet är lång.

– Störst efterfrågan finns i det äldre beståndet som är lägre prissatt. Det är fler som exempelvis efterfrågar en trea i Bäckby än vad de är som efterfrågar nyproduktion, säger Bostadsbolaget Mimers vd Mikael Källqvist.

Kommunalägda Mimer bygger hyresrätter i olika storlekar och olika prisklasser i de centralare delarna av Västerås. Enligt vd Mikael Källqvist hyrs allt nytt som byggs ut trots det högre priset.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har pressat priserna så långt det är möjligt och då hamnar en enrummare på 35 kvadratmeter på strax under 5 000 kronor i månaden. Lägre än så kommer vi inte idag, säger Mikael Källqvist. 

Bättre rörlighet

Bostadsbristen kommer att bestå länge enligt Mikael Källqvist. En nyckel för att få balans på bostadsmarknaden är att få till en bättre rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet.

– Om till exempel en ensamstående änka i en trea eller fyra byter lägenhet till en mindre lägenhet så får en hel familj plats i hennes gamla. Mimer bygger 200 lägenheter om året och Västerås behöver ligga på ett bostadsbyggande på 1 000-1 500 om året. Det är många som behöver hjälpas åt med det här, säger Mikael Källqvist.

Risker

Det är stora investeringar, men bostadssatningarna från Mimers sida är inte för stora menar Mikael Källqvist.

– Vi tar en balanserad risk. Vi följer efterfrågan mycket nogsamt så jag tycker inte att vi tar några stora risker, säger Mikael Källqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet