Riksdagsledamot Niclas Malmberg, regionråd Jenny Lundström och kommunalråd Rickard Malmström – alla tre miljöpartister. Foto: SVT

MP vill öka tempot i utbyggnaden av förnybar energi

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet presenterade på måndagen tio förslag på hur en energiomställning kan ske i Uppsala län, bland annat genom satsning på solceller och fler tankställen för biogas.

Riksdagsledamoten och Uppsalabon Niclas Malmberg (MP) menar att utbyggnaden av förnybar energi går alldeles för långsamt. Han vill därför se fler satsningar på solceller.

– Vi har ju nu skattebefrielser för alla som sätter upp solceller på det egna taket. Vi vill utvidga skattebefrielsen för de som sätter upp gemensamma solceller på det gemensamma taket så att vi får en efterfrågan även från flerfamiljshus, menar han.

De lokala miljöpartisterna vill att Uppsala ska bli Sveriges första fossilfria kommun. Det ska bland annat ske genom satsningar på biogas och vindkraft samt ökad insamling av kompost.

Fler biogas- och laddstationer

Man vill också underlätta för regeringens mål om fossilfria transporter till år 2030 genom att underlätta för biogas- och elbilar.

Miljöpartiet vill se fler laddstolpar och tankställen för biogas i Uppsala län. Foto: SVT

– Vi jobbar just nu på att ta fram en handlingsplan som handlar om att öka antalet tankstationer för biogas och laddstationer i länet, säger regionråd Jenny Lundström (MP).

I dagsläget finns bara tre tankställen för biogas i länet, två i Uppsala och en i Enköping.

Tillvarata skörderester

Jenny Lundström vill också se en ökad produktionspotential när det gäller biogas.

– För här har vi väldigt mycket skörderester hos våra lantbruksföretagare som borde bli biogas och komma till nytta, säger hon.

Hur bråttom är det?

– Oerhört bråttom. Det vi måste göra är att få bort all användning av fossil energi – olja, kol, bensin och diesel måste väck, säger Niclas Malmberg.

– Den här sommaren har gett en försmak av vad vi har att vänta oss. Genom att ställa om står vi rustade för en framtid utan fossila drivmedel och fossil energi. Det handlar om att vi skickar ut signaler till industrin, för då driver vi på utvecklingen, menar Jenny Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enköping

Mer i ämnet