Kommunalrådet Mathias Lindqvist är nöjd med valresultatet Foto: SVT

Munkfors – starkaste S-fästet i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två av tre väljare i Munkfors, 64,3 procent, röstade på Socialdemokraterna i årets kommunval. Det gör Munkfors till landets starkaste S-kommun.

Enligt den första rösträkningen från valet ökar Socialdemokraterna i Munkfors kommun sitt stöd. Partiet fick 64,3 procent vilket motsvarar 1 451 röster. Vid valet 2014 fick partiet 58,3 procent.

Kommunalrådet Mathias Lindqvist (S) var själv med och räknade röster vid en vallokal i natt och såg resultatet.

– Jag blev fantastiskt glad naturligtvis. Det känns bra, säger han.

Vad tror du ökningen beror på?

– Det känns som vi har haft en mandatperiod där vi har jobbat väldigt starkt och fått fram Munkfors, säger Mathias Lindqvist (S).

Samtidigt visar rösträkningen att väljarstödet i Munkfors för Socialdemokraterna sjunker både på landstings- och riksdagsnivå.

– Det följer riket där tyvärr. Kanske har man på riksnivå inte fått fram socialdemokratisk politik på ett bra sätt men att vi har lyckats med det lokalt, säger Mathias Lindqvist (S).

Näst största parti i kommunvalet i Munkfors är Centerpartiet med 16,2 procent och tredje största parti är Sverigedemokraterna med 8,2 procent. Vänsterpartiet får 4,2 procent, Liberalerna 2,1 procent, Feministiskt initiativ och Moderaterna får 1,9 procent vardera, Kristdemokraterna 0, 8 procent och Miljöpartiet 0,3 procent.

Även landets nästa starkaste S-kommun är värmländsk. Det är Grums där 56,3 procent av väljarna röstade på Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet