Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Almedalen. Foto: Vilhelm Stokstad/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Novus: Högst förtroende för Kristersson (M) igen

Publicerad

Förtroendet för partiledarna ökar, om än med små marginaler, visar en ny mätning som Novus har gjort. Det kommande valet ger uppmärksamhet åt de politiska frågorna och det påverkar väljarnas förtroende, menar Novus.

Rangordningen mellan partiledarna är i stort sett oförändrad sedan i juni. Ulf Kristersson är fortfarande i topp där 35 procent av de tillfrågade har ganska eller mycket stort förtroende för Moderaternas partiledare. Alla partiledare får ökat förtroende med någon eller några procent. 

– Det går att förklara med att det är ett valår och att det börjar bli fokus på att partiledarna faktiskt vill åstadkomma någonting, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus.  

– Det är inte bara kampen mellan regeringen och oppositionen och vem som har gjort fel, utan man kommer med lite mer löften och det är den enklaste förklaringen till uppgången.

Ökat förtroende för KD:s partiledare

Trots att Ebba Busch Thor (KD) inte tar något steg upp på listan så ökar hennes förtroende med fem procentenheter. 

– Ja, det är väl kanske den tydligaste uppgången, säger Torbjörn Sjöström. Det beror på att det tidigare har kretsat mycket kring de tre stora partierna och regeringen. Men nu inför valet har Kristdemokraterna fått en mycket större del av rampljuset och fått vara med i en del debatter och det ger en ökad chans för ett ökat förtroende.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 002 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år mellan 9 och 13 augusti 2018. 

LÄS MER: Vilket parti tycker som du inför riksdagsvalet? Gå in och gör SVT:s valkompass.

NOVUSMÄTNINGEN – FÖRTROENDET FÖR PARTILEDARNA

Visa

Andelen som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiledarna. Förändring i procentenheter jämfört med junimätningen anges inom parentes.

Ulf Kristersson (M) 35 % (+2)

Annie Lööf (C) 33 % (+1)

Stefan Löfven (S) 31 % (+1)

Jonas Sjöstedt (V) 29 % (+4)

Jimmie Åkesson (SD) 29 % (+3)

Jan Björklund (L) 24 % (+3)

Ebba Busch Thor (KD) 20 % (+5)

Gustav Fridolin (MP) 13 % (+4)

Isabella Lövin (MP) 12 % (+3)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet