Foto: TT/SVT

Nytt politiskt styre för Lilla Edet

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet blir det politiska styret i Lilla Edets kommun. Kommunen har tidigare styrts av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Det är efter en pressträff i Lilla Edet som det politiska styret redovisades på måndagen. De kommande fyra åren kommer Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ha det politiska styret i kommunen.

Tillsammans fick partierna 13 mandat av 31.

– Det här kommer att vara det största samarbetet i kommunen, säger Julia Färjhage (C), tillträdande ordförande för kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Väst.

”Fantastiska möjligheter”

I Lilla Edet lyckades Sverigedemokraterna bäst i Västsverige och fick 25,6 procent, men kommer trots det, hållas utanför det politiska styret.

– Det finns mycket att uträtta i kommunen och vi som tar över styret har en gemensam agenda som sätter fokus på att ha ordning och reda i ekonomin samtidigt som vi utvecklar kommunen. Vi har fantastiska möjligheter i vår kommun, med goda kommunikationer och vacker natur – dessa möjligheter ska vi ta vara på, säger Julia Färjhage bland annat i ett pressmeddelande.

Ska förbättra företagsklimatet

I pressmeddelandet framgår det även att det politiska styret tillsammans kommer att satsa på att färdigställa fler detaljplaner för att inte tappa fart i kommunens utveckling och förbättra företagsklimatet.

Andra fokusområden är miljön, föreningslivet och att involvera och inkludera medborgarna genom dialog.

Efter valet 2014 var de 31 platserna i kommunfullmäktige fördelade med 5 mandat för Centerpartiet, 5 mandat för Moderata samlingspartiet, 1 mandat för Liberalerna, 11 mandat för Socialdemokraterna, 1 mandat för Miljöpartiet, 3 mandat för Vänsterpartiet och 5 mandat för Sverigedemokraterna.

– Det känns bra, vi är överens om de här frågorna och kommer att satsa mer på miljön. Det har inte varit så bra miljöarbete de senaste åren, så det här känns bra, säger Mattias Hammenfors (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet