Trots att skolor ska garantera elever en viss mängd undervisning så ersätts inte alltid lektioner som ställts in. Foto: SVT

Oklart om gymnasieskolor lever upp till garanterad undervisningstid

Publicerad

För lite undervisningstid riskerar att urholka elevers gymnasieutbildning. Det menar Skolinspektionen som just nu granskar 25 gymnasieskolor runtom i landet för att se om den garanterade undervisningstiden uppnås.

Alla elever i gymnasieskolans nationella program har rätt till en viss mängd undervisning. Men idag är det inte helt klart vad som menas med undervisningstid och olika skolor tolkar begreppet på olika sätt.

Kontroll saknas

Exempelvis kan schemalagd egen studietid utan lärare räknas som undervisningstid på vissa skolor. Samtidigt saknas en systematisk kontroll av gymasieskolors undervisningstid i alla kommuner, exempelvis i Katrineholm.

Val 2018 – #dinröst

– Vi saknar just den aspekten i vårt internkontrollarbete, men det är möjligt att vi lyfter in det till nästa år, säger Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden.

Stora risker

För lite undervisningstid kan dels leda till en gymnasieutbildning som inte är likvärdig, dels försvåra för eleverna att nå kunskapsmålen. Med hjälp av den pågående granskningen vill Skolinspektionen uppmärksamma rektorerna på att skolorna måste leva upp till att ge eleverna både bra och tillräckligt mycket med undervisning.

Thomasgymnasiet i Strängnäs är en av de 25 slumpmässigt utvalda gymnasieskolorna som ingår i granskningen. Resultatet från granskningen kommer senare i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet