Stina Munters (C) vill helst ha egen majoritet och i andra hand ett samarbete, men om det blir med (S) eller någon annan vill hon inte säga idag. Foto: Patrik Qvicker, Svt

Oklart om samarbetet mellan (C) och (S) fortsätter i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om det stora samarbetet mellan de styrande, centern och socialdemokraterna, fortsätter efter kommunvalet i Vansbro i höst.

Det har inte varit någon direkt snurr hittills på den politiska debatten i Vansbro kommun. Stor enighet präglar också lokalpolitiken i Vansbro. Kommunen styrs av det största partiet, centerpartiet, med tekniskt stöd av det näst största, socialdemokraterna.

Enorm majoritet alltså, men nu med lite olika besked om det blir en fortsättning.

 – Det är min förhoppning i alla fall. I de stora frågorna har vi varit överens, säger kommunalrådskandidaten Anders Edlund (S)

 – Vi vill ha egen majoritet och kommer inte innan valet att säga om vi väljer den ena eller andra parten, säger nuvarande kommunalrådet Stina Munters (C).

Borgelig allians

Tveksamheten kan bero på att det faktiskt dessutom finns ett slags borgerligt allianssamarbete i kommunen.

Och också – en liten oenighet.

 – Vi socialdemokrater vill helst driva verksamheter i kommunal regi. Centern vill öppna mer för vårdval och sånt, säger Anders Edlund (C).

Det tredje största partiet, kristdemokraterna, vill satsa på att komma till rätta med den kommunala ekonomin. Det handlar om att skära bort försiktigt, med osthyvel, eller mer dramatiskt med yxa.

 – Vi tänker prioritera bort delfinansieringar i olika projekt, vara restriktiva när det gäller konsultkostnader och driva principen att kommunen inte ska äga fastigheter där man inte själv har verksamhet. Kan vi avveckla sånt reducerar vi kostnaderna, säger Torsten Larsson (KD).

 – Jag tror inte att det är bra att spara med yxan. Vi försöker hitta andra arbetssätt och tänka lite utanför boxen, säger Stina Munters (C).

Personalpolitik

Socialdemokraternas vallöfte är att ta tag i kommunens personalpolitik.

 – Cheferna har kommit allt för långt från verkligheten. Vi ser att många från kommunen söker sig bort och får andra jobb. Det är inte bra, säger Anders Edlund (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet