Det finns inga enkla lösningar menar politikerna i Dorotea – där är de styrande och oppositionen överens. Foto: SVT
Val 2018

Politikerna: ”Det blev för dyrt”

Uppdaterad
Publicerad
Få söker lärartjänsterna som annonseras ut. Därför tvingas Dorotea kommun anställa obehöriga lärare i till exempel moderna språk.

Bristen på behöriga lärare i tyska och spanska gjorde att Dorotea kommun köpte fjärrundervisning till sina elever. Kostnaden blev 800 000 kronor för ett läsår. Det är för dyrt, anser politikerna i kultur- och utbildningsnämnden. För samtidigt ska skolan spara 5,5 miljoner kronor under det här året.

– Det blev helt enkelt för dyrt, även om möjligheten med fjärrundervisning är fantastisk, säger Gaby Bisping (DKL) som är ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Hon utesluter inte att man i framtiden kommer nyttja den tekniken men på ett annat sätt.

I framtiden hoppas politikerna på att man själv ska kunna bedriva fjärrundervisning grannkommunerna emellan. Tills man hittar rätt kompetens här har eleverna lärare som inte är behöriga men som kan språket.

Slår extra hårt mot Dorotea

Nicke Grahn (L) bekräftar att kommunens besparingar på nämnden är tuffa för skolan, men tror att satsningen på de som kommer från bygden och som vill bo här är det enda rätta.

– Om de som vill jobba inom skolan eller redan gör det får lite hjälp är det nog rätt satsning på lång sikt, säger Nicke Grahn (L) och konstaterar att lärarbristen som slår hårt mot hela landet drabbar kommuner som Dorotea extra hårt på grund av avståndet till orter som utbildar lärare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet