Sofia Göransson och Fredrik Göransson tycker det är bra att kunna förtidsrösta. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Populärt att förtidsrösta

Uppdaterad
Publicerad

På Kulturmagasinet i Sundsvall har omkring 8000 personer förtidsröstat och mycket tyder på att antalet förtidsröstande blir fler än någonsin tidigare.

Sofia och Fredrik Göransson som står och väljer bland valsedlarna på Kulturmagasinet, de tycker att det här är ett smidigt sätt att rösta.

– Min pojkvän kommer från en annan kommun så han måste rösta innan valdagen, så då hängde vi på, berättar Sofia.

– Och så ska vi till stugan sedan, så det här är smidigt och så blir det gjort, fyller Fredrik på.

Fördelar

Båda två ser stora fördelar med att inte behöva pricka in själva valdagen för att deltaga i valet.

– Alla kanske inte är hemma samma dag som det är val, man kan vara i fel kommun, så det är skitbra att alla kan få chansen att rösta, konstaterar Sofia.

Fler förtidsröstar

Och allt fler utnyttjar chansen att förtidsrösta vilket också kan öka valdeltagandet, det menar statsvetaren Niklas Bolin som är verksam på Mittuniversitetet i Sundsvall.

– De senaste siffrorna som jag sett visar att det gått upp lite sedan det förra valet och det ser ut som om det blir fler förtidsrösande än någonsin tidigare, vilket också indikerar att vi får ett högt valdeltagande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet