Rösträkningen klar – De representerar Gävleborg i Riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kontrollräkningen av rösterna genomförts och det står klart att Gävleborgsrepresentationen minskar med två mandat, från elva till nio i den nya riksdagen. Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som förlorar varsin plats.

För Miljöpartiets del innebär det att partiet inte kommer att ha någon representation från Gävleborg. Under nuvarande mandatperiod har Anders Schröder från Gävle haft en riksdagsplats.

Socialdemokraterna förlorar en plats

Val 2018 – #dinröst

Även socialdemokraterna blir av med ett riksdagsmandat och kommer nu att ha tre ledamöter från länet. Det handlar om Åsa Lindestam, Patrik Lundqvist och Elin Lundgren som sitter kvar medan den fjärde platsen, som under den nuvarande mandatperioden innehafts av Raimo Pärssinen, försvinner.

Övriga partier behåller sina mandat

I övrigt behåller Gävleborg sina riksdagsmandat. Moderaterna kommer att representeras av Lars Beckman och Viktor Wärnick. För Sverigedemokraternas del är Thomas Morell och Roger Hedlund valda. Centerpartiets Anders W Jonsson och Vänsterpartiets Ulla Andersson får också behålla sina riksdagsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet