Höll inte igen. Vivianne Macdisi (S) och Stefan Olsson (M). Foto: SVT

S och M bjöd på ”valårsvibbar”

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till i debatten om BUP mellan regionråden Vivianne Macdisi (S) och Stefan Olsson (M). Men, några löften om öppnade yttermottagningar i Tierp och Östhammar gavs inte.

Visst märktes det att valet närmar sig, när regionråden möttes på Uppsala konsert och kongress i minidueller om vården. Fränast var debatten mellan Vivianne Macdisi (S) och Stefan Olsson (M).

S regionråd lyfte fram satsningen på samtalsmottagingar, och lovade mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin. Stefan Olsson kontrade omgående med att samtalsmottagningar inte går att jämföra med BUP-mottagningar. Specialistvården måste finnas nära alla länsbor.

Val 2018 – #dinröst

Vivianne Macdisi (S) angrep Moderaternas planer på skattesänkningar på riksnivå och menade att det kommer att leda till mindre pengar till vården.

Stefan Olsson gav svar på tal:

– Under Socialdemokraternas ledning har skatten höjts, samtidigt som det blivit mindre vård. Varför ska man satsa mer pengar på en verksamhet som inte fungerar?

Vivianne Macdisi höll inte med om den beskrivningen.

Ställde frågor om kraschlandning

Stefan Olsson ställde frågor kring BUP:s ”kraschlandning” i augusti, då bara några ynka procent av de som sökte vård fick hjälp med ett första besök inom 30 dagar.

– Det var helt oacceptabelt det som hände i augusti, svarade Vivianne Macdisi och hävdade att verksamheten nu är på väg upp.

Men:

– Det behövs fler som jobbar inom BUP, men vården kan inte ensam möta ett större vårdbehov, fortsatte hon.

Socialdemokraterna vill satsa mer pengar på psykvården mot bakgrund av stigande ohälsotal. Moderaterna vill skruva på ledning och arbetsvillkor, för att få fler händer i vården. Att hitta andra utförare än Region Uppsala är en väg man vill gå.

”Kraftfullaste satsningarna”

Vad kommer det rapporteras om kring BUP i slutet av året?

– Kraftfullaste satsningarna på BUP någonsin, svarade Vivianne Macdisi.

– Öppna mottagningarna i Tierp och Östhammar, svarade Stefan Olsson och öppnade för att handla upp verksamheten och driva den i annan regi.

Men något löfte om att de ska vara öppna om det blir maktskifte i Uppsala län ville han inte ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet