Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman. Foto: Stina Stjernkvist/Christine Olsson/TT

”Kan innebära att medlemskap i vårt parti inte är aktuellt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna reagerar nu skarpt efter skandalen i Sävsjö. Under tisdagskvällen skickades ett brev till samtliga socialdemokratiska partidistrikt i landet – där de understryker att S-kandidater kan uteslutas ur partiet.
” I vissa fall kan det innebära att medlemskap i vårt parti inte är aktuellt”, skriver de i brevet som Aftonbladet har publicerat.

En socialdemokratisk kandidat till kommunfullmäktige i Sävsjö spred falska uppgifter om Moderaterna och Sverigedemokraterna på Facebook. Det uppmärksammades stort under onsdagen efter att journalisten Galaxia Elias skrivit om det på Facebook.

Sedan dess har Moderaterna i Jönköpings län under dagen polisanmält Socialdemokraterna i Sävsjö och personen bakom Facebook-inlägget har fått lämna sin kandidatur.

– Det är helt förkastligt och något vi å det grövsta tar avstånd ifrån, sade Thomas Gustavsson, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län, till SVT tidigare under dagen.

”Inte acceptabelt”

Men skandalen har också fått följdverkningar på riksnivå. Sent på tisdagskvällen avslöjade Aftonbladet att partisekreterare Lena Rådström Baastad och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman har skickat ut ett skarpt brev till samtliga partidistrikt.

”Vi har nu haft några incidenter där kandidater inte levt upp till vad vi kräver av en socialdemokratisk förteträdare och det är inte acceptabelt”, skriver de i brevet som Aftonbladet publicerar i sin helhet.

Tvingas lämna sin kandidatur

De fortsätter brevet med att konstatera att kandidater både kan tvingas lämna sin kandidatur – och även bli uteslutna ur partiet.

”Vi måste vara tydliga med att de kandidater som inte följer och verkar för våra värderingar och principer inte heller kan vara kandidater och i vissa fall kan det innebära att medlemskap i vårt parti inte är aktuellt”, skriver de i brevet och fortsätter:

”Om det sker något som gör att en kandidat inte längre uppbär vårt förtroende så ska det innebära att denne omedelbart lämnar sin kandidatur”.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

I en tidigare version av texten stod det att de falska uppgifterna avslöjades av högerdebattören Rebecca Uvell. Hon har skrivit om det i sin blogg varefter det fick stor spridning. Men Facebook-sidan uppmärksammades först av journalisten Galaxia Elias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet