Foto: SVT

S vill se bred koalition i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli en klar majoritet i landstingsvalet i Värmland.

Spärrgränsen för landstinget ligger på 3 procent och MP balanserar på den gränsen, vilket innebär att majoriteten är oklar. Enligt preliminära siffror från valnatten kommer MP helt att åka ur landstinget. Efter valnattens rösträkning ligger partiet på 2,9 procent.

– Det är väldigt sorgligt tycker jag, men det är inte sluträknat än så förhoppningsvis går det åt andra håller så vi blir kvar i landstinget, säger Eva Hallström som är gruppledare för Miljöpartiet i Värmlands landsting.

Val 2018 – #dinröst

Vad beror minskningen för Miljöpartiet i landstingsvalet på?

– Jag har ingen förklaring till det, vi har jobbat hårt med både kollektivtrafiken och sjukvårdsfrågorna inför valet men det har inte räckt, säger Eva Hallström.

I övrigt i valet till landstinget, eller den nya regionen i Värmland, ser det ut ungefär som det gör på riksplanet – jämnt mellan de båda blocken och med SD i mitten som vågmästare.

– Vi vill fortsätta det samarbete vi har idag i Värmlandssamverkan, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen som tänker sig ett fortsatt minoritetsstyre på samma sätt som idag.

Fredrik Larsson (M) och Ulric Andersson (S) Foto: SVT

Ulric Andersson (S) menar däremot att man måste göra någon form av koalition över blockgränserna.

– Landstinget behöver en stabil majoritet, När resultatet är färdigräknat behöver vi diskutera över blockgränserna för att få ett tydligt majoritetsstyre. säger oppositionsrådet Ulric Andersson (S).

Vilka partier skulle kunna ingå i en sådan majoritet tänker du?

– Det är för tidigt att diskutera nu. Först måste vi avvakta det slutliga resultatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet