Foto: SVT

Så säger partiernas toppkandidater om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet har SVT Nyheter Halland intervjuat alla förstanamn för partierna som nu sitter i kommunfullmäktige i Falkenberg. Här har vi sammanfattat deras tankar om hur de vill förbättra situationen i skolan.

Ninni Gustavsson (M): Anser att skolan är valets viktigaste fråga och att ledarskapet är väsentligast. Eleverna ska få mer undervisningstid genom ordning och reda i klassrummen. Hon vill ha ordningsbetyg i skolan som en ”extra morot”.Moderaterna är öppna för oppositionens förslag om att rita om upptagningsområdena för skolor för att få en mer blandad elevsammansättning. Att omfördela resurser till skolor med tuffare förutsättningar ser hon också som en möjlighet. Hon vill se över om skolbudgeten används på rätt sätt, men kan även tänka sig skjuta till pengar om det behövs. Det största skillnaden på blockens skolpolitik ser hon i synen på att släppa in privata aktörer på skolmarknaden. Hon menar att privata former avlastar den kommunala skolan.

Georgia Ferris (KD): Vill ha trygghetsvärdar på skolorna i korridorer och på skolgården. En elevhälsogaranti ska medföra att eleverna kommer i kontakt med elevhälsan inom ett dygn. Hon vill att Region Halland tar över ansvaret för elevhälsan för att få bättre samordning och underlätta rekrytering av personal. För att få en jämnare fördelning av elever med olika bakgrund vill hon att det fria skolvalet ska utökas så att alla elever måste välja skola. Hon vill att lärarna ska få mer tid till undervisning och är positiv till ett tvålärarsystem. Likt Moderaterna vill Kristdemokraterna införa ordningsbetyg.

Val 2018 – #dinröst

Per Johansson (C):  Ser utvecklingen av skolan som den viktigaste frågan och att se till att alla elever går ut med fullständiga betyg. Lyfter fram vikten av att alla skolor ska ha samma förutsättningar och oavsett storlek och geografiskt läge. Han anser att det behövs satsningar på elevhälsan för att uppnå målet att alla skall lyckas i skolan. Han är negativ till ordningsbetyg och lyfter istället fram vikten av starka ledare i skolan. Friskolor ser han som kommunens samarbetspartners och inte konkurrenter. 

Per Svensson (S): Anser att upptagningsområden för skolor i Falkenberg bör ses över för att få skolor med elever av olika socioekonomisk bakgrund i större utsträckning. Han menar att det ska finnas ett fokus på ordning och reda i klassrummen, men tror inte på ordningsbetyg eller detaljstyrning av lärare. Anser att det behövs fler vuxna i skolan och är positiv till tvålärarsystem eftersom ”man kan dela upp klassen oftare”. Vill prioritera lärarna och tillsätta pengar till kompetensutveckling så att de ”kan ta det pedagogiska ledarskapet i klassrummet”. Ett vallöfte är att tillsätta pengar till elevhälsan. 

Lars Fagerström (L): Anser att resurser behöver omfördelas mellan rektorsområdena för att kompensera för skillnader på skolor. Bland annat handlar det om fler speciallärare till de skolor som har lägre resultat. Han vill även göra förändringar i upptagningsområdena för att få en blandning av elever. Fortbildning av lärare ser han som nödvändigt. Ett förslag får Liberalerna är ordningsomdömen i skolan. Även om Liberalerna tillhör Alliansen plus medger Lars Fagerström att de står nära Socialdemokraterna i skolfrågorna i Falkenberg.  

Markus Jöngren  (MP): Lyfter fram vikten av att lyssna på lärarna och komma underfund med vad de har för syn på aktuella åtgärder. Vill ha fler vuxna i skolan för att lätta på lärarnas arbetsbörda. Att skjuta till resurser till elevhälsan ser han som en prioriterad fråga. Att rita om upptagningsområden tror han inte är en lösning till att åstadkomma bättre resultat i skolan.

Mikael Hallberg (V): Vill skjuta till mer pengar och anställa fler lärare i skolan och är positiv till ett tvålärarsystem för att få ett mindre antal elever per lärare. Även elevhälsan vill han ge mer resurser. Han vill ändra upptagningsområden för att få en ”lugnare skolgång för många elever”. Det fria skolvalet ser han som ”ett bekymmer”  som han vill avskaffa: ”Alla skolor ska vara tillräckligt bra, så att man slipper välja”. Han vill utveckla skolorna på landsbygden.    

Sara-Lena Bjälkö (SD): Lyfter fram vikten av att rektorerna får klara riktlinjer om hur skolan ska fungera. Att rita om upptagningsområden tror hon inte är en lösning för att höja skolresultaten. Hon vill ha en statlig huvudman ”för att skolan ska bli lik över hela landet”. Lite ”hårdare tag” i skolan är något hon efterlyser och hon vill införa mobilförbud. Hon är positiv till Kristdemokraternas förslag om att Region Halland ska ta över driften av elevhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet