Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så säger Södertäljes partier om tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Södertälje vill införa ett tiggeriförbud utanför bland annat butiker och restauranger. Men förslaget får inte medhåll från alla övriga partier. SVT har frågat samtliga partier i Södertälje om vad de tycker om tiggeriförbud.

Liberalerna – vill inte införa tiggeriförbud, vill agera tuffare med EU-pengar för att det ska finnas hjälp i hemländer

Mats Siljebrand (L)

”De få kommuner som har försökt med detta har fått bakläxa i domstol. Men det är oacceptabelt att fattiga och diskriminerade EU-medborgare söker sig till Sverige och Södertälje för att tigga.

Liberalerna har därför en agenda för hur vi bör lösa problemet. Agera tuffare så att öronmärkta EU-miljarder går till att bekämpa utanförskap i hemländerna. Stötta hjälporganisationer och säkra skolgång på plats. Erbjud akutsjukvård och rikta socialtjänstens insatser mot barn, men undvik åtgärder som lockar hit fler att tigga. Avhys ohälsosamma och olagliga boenden. Det ska inte vara tillåtet att tjäna pengar på utsatta människor, här krävs betydligt vassare lagstiftning.”

Mats Siljebrand, Liberalerna

Kristdemokraterna – vill inte införa tiggeriförbud, vill se human lösning för de som tigger

David Winerdal (KD)

”Kristdemokraterna vill inte att det ska vara olagligt att be om en gåva, inte heller att ge. Vi tycker att det är rimligt att Södertälje kommun ska kunna utgå från de lokala ordningsföreskrifter som finns inom begränsade områden. Därför finns inte anledning till generellt förbud. Vi tycker det är viktigt att betona att tiggeri inte är en långsiktig lösning och att det är angeläget att vi tillsammans verkar för en mer human lösning för dessa människor.”

David Winerdal, Kristdemokraterna

Centerpartiet – vill inte införa tiggeriförbud, vill se mer krav på mänskliga rättigheter i alla länder i EU

Tage Gripenstam (C)

”Att utestänga fattiga/behövande från att be om gåvor är omänskligt och obarmhärtigt. Var går gränsen för förbudet? Är det när en missbrukare vill ha några kronor för att få råd att köpa cigaretter eller när skolklassen samlar in pengar till skolresan.

Störande av allmän ordning är redan förbjudet. Ingen ska behöva känna sig påhoppad eller antastad av tiggare, i kassakön eller på gatan. Rösta i EU på partier som står för mänskliga rättigheter så att alla länder tvingas ta hand om sin egen befolkning.”

Tage Gripenstam, Centerpartiet

Miljöpartiet – vill inte införa tiggeriförbud, politiken ska användas för att förbättra möjligheten för gott liv

Hannah Klingborg (M)

”Att förbjuda tiggeri löser inga problem, det är att försöka gömma undan de allra mest utsatta för att slippa se. Det går inte att förbjuda fattigdom, men det är och ska vara olagligt att utnyttja dessa personer. Vi vill hellre använda politiken för att förbättra möjligheterna till ett gott liv för alla människor.”

Hanna Klingborg, Miljöpartiet

Vänsterpartiet – vill inte införa tiggeriförbud, Sverige och EU har ansvar för att förbättra villkor för de som tigger

Lennart Rendik (V)

”Ett tiggeriförbud hjälper inte de som tigger, Vi anser att det är ett nationellt/internationellt ansvarstagande avseende tiggeriet och att Sverige och EU har ett gemensamt ansvar för att förbättra villkoren för de som tigger. EU avsätter stora summor för att förbättra villkoren för fattiga främst i Rumänien och Bulgarien och detta bör följas upp för att säkerställa att det ekonomiska stödet hamnar rätt.

De som vill förbjuda tiggeriet vill inte bli påminda om att människor far illa i dagens moderna Sverige och Europa, Vänsterpartiet är inte beredda att sopa undan människor som har det svårt och känner sig nödgade att tigga”

Lennart Rendik, Vänsterpartiet

Realistpartiet – vill införa tiggeriförbud på nationell nivå

Joakim Granberg, Realistpartiet

Vi måste införa nationellt tiggeriförbud då förvaltningsrätt och länsstyrelse avslagit lokala.

Svenska medborgare och personer som Sverige ansvarar för skall söka försörjningsstöd om behov finns. Andra EU medborgare m.fl. skall deras egna länder ansvara för. Ofta fullt friska människor sitter på våra gator och tigger istället för att gå i skolan eller söka arbete. Kriminella ligor bussar in folk till Sverige, inte sällan under tvång. Det är en skandal att detta fått fortgå så här länge!”

Joakim Granberg, Realistpartiet

Socialdemokratrena – vill inte införa tiggeriförbud, frågan behöver hanteras på nationell- och EU-nivå

Boel Godner (S) välkomnar nya förslag för asylmottagning

”Vi anser att samma förutsättningar ska gälla i alla kommuner. Frågan om tiggeri behöver hanteras på nationell nivå och (framför allt) på EU-nivå. Medlemskapet i EU och den fria rörligheten är en frihet under ansvar. Socialdemokraterna har så länge vi funnits varit ett parti som genom politiska beslut velat minska fattigdom och hänsynslöst utnyttjande av samhällets mest utsatta. Idag även på EU-nivå.”

Boel Godner, Socialdemokraterna

Moderaterna – har sagt ja till ett nationellt tiggeriförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet