Se när Beata Milewczyk (SD), som vill införa tiggeriförbud i Södertälje, mötte tiggaren och EU-migranten Valerika. Foto: TT/SVT

SD:s gruppledare: ”Jag är också EU-migrant – jag kom hit, lärde mig språket och hittade jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om tiggeriförbud satte Södertälje på kartan 2014 då polisen bötfällde tre tiggare utifrån en lagtolkning – som sedan visade sig vara felaktig. Sedan dess har polisen inga befogenheter gentemot tiggarna. Nu vill Sverigedemokraterna göra ett nytt försök i Södertälje med ett tiggeriförbud med stöd i den kommunala ordningsstadgan.

I en motion i kommunfullmäktige skriver Sverigedemokraterna att de föreslår att kommunen ”inför ett tiggeriförbud utanför butiker, restauranger, caféer och andra kommersiella och offentliga lokaler. Detta har stöd i den kommunala ordningsstadgan.”

Beata Milewczyk, gruppledare för Sverigedemokraterna i Södertälje, jämför sig med de romska EU-migranterna i det att hon själv kom till Södertälje utan jobb eller språkkunskaper, från Polen 2007.

– Jag är också EU-migrant. Jag skulle inte vilja ha blivit behandlad som tiggarna. Jag kom hit, lärde mig språket, hittade jobb, säger hon.

Tror att kriminella står bakom tiggarna

Hon är övertygad om att de flesta som tigger är styrda av kriminella som tar deras pengar.

– Jag tycker att det är helt fel att de sitter där, både för oss och för dem. Det är bara en grupp som tjänar på det här – de kriminella bakom tiggarna, säger hon.

Det här är inte första gången frågan om tiggerförbud väcks i Södertälje. I januari 2014 dök det upp tiggande EU-migranter. Det var då en relativt ny företeelse – som fick polisen att bötfälla tre migranter. Det var en tolkning i den lokala ordningsföreskriften om att man måste söka tillstånd för insamling av pengar som till slut mynnade ut i något som kan tolkas som ett tiggeriförbud.

Saken prövades i domstol och snart stod det klart att man inte hade möjlighet att göra en sådan tolkning. Det blev en prejudicerande dom som resulterade i att det blev fritt fram att samla in pengar på gator i hela landet.

Tiggerifrågan aktuell i valet

Sverigedemokraterna tror att ett förbud skulle skicka signaler ut i Europa.

– Om man sitter där i Rumänien och vet att det finns ett förbud här, då skulle man nog inte komma hit. Om man då ändå skulle bestämma sig för att komma hit, då gör man ett val att bryta mot en lag och då får man ta konsekvenser, säger Beata Milewczyk.

Tiggerifrågan är högaktuell inför valet i höst. I skånska Vellinge fick man i förra veckan avslag i kammarrätten då kommunen just velat införa ett lokalt tiggeriförbud. I Eskilstuna vill man istället införa ett särskilt tillstånd för tiggeri.

Regering föreslår ett skärpt straff från och med 1 juli för så kallad människoexploatering, där gärningsmän utnyttjar tiggarna för egen vinning.

Vänsterpartiet tror inte på förbud

Vänsterpartiets kommunalrådssekreterare Lennart Rendik tror inte på tiggeriförbud.

Vänsterpartiet i Södertälje tror också att det är kriminella bakom tiggarna, men tror inte på förbud.

– Det är på de kriminella ligorna som polisen ska lägga sina resurser, inte på de som sitter och tigger, de är ju på sätt och vis offer. Förbud är fel väg att gå, säger Lennart Rendik, kommunalrådssekreterare hos Vänsterpartiet i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer