Så ser kommunalråden i Alvesta på marknadshyror

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen är under onsdagen bland annat i Alvesta för att protestera mot att flera partier inför valet gått ut och sagt att de vill införa marknadshyror. Men vilken inställning har politikerna som styr kommunen?

Vi ställde två frågor till de tre kommunalråden i Alvesta.

1) Hur ser ni på marknadshyror?

Val 2018 – #dinröst

2) Hur bör bostadsbristen lösas?

Socialdemokraterna:

– Det vore helt förödande om marknadshyror skulle införas. Synnerhet i ett läge där vi har generell bostadsbrist. Det skulle försvåra för många, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta.

Per Ribacke

Hur bör bostadsbristen lösas? 

– Vi behöver bygger bostäder som har en lägre kostnadsbild. Kostandena blir väldigt höga för nyproduktion och de måste pressas ner. Vi vill ha fler byggsubventioner och se till att det byggs fler billiga bostäder.

Centerpartiet:

– Generellt sätt i partiet är vi för marknadshyror. Vi behöver en mer anpassad hyressättning där det är dyrare att bo där det är attraktivt. Men lokalt i Alvesta ser jag ingen vits med marknadshyror på det sättet. Det är en liten kommun med ganska lika förhållanden i hela kommunen. Lokalt ser jag det inte som någon fråga att driva, säger Thomas Haraldsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Alvesta. 

Thomas Haraldsson (C)

Hur bör bostadsbristen lösas? 

– Enklaste sättet är att bygga fler bostäder. Från Centerpartiets sida lokalt i Alvesta så är bostadsfrågan högt prioriterad . Vi under en lång tid haft en ganska rejäl inflyttning till Alvesta vilket gjort att vi har en bostadsbrist som vi måste ta tag i.

Moderaterna:

– Det måste absolut vara marknadsmässiga hyror. I stort sett alla lägenheter är ägda av Allbohus och hyresnivån är betydligt lägre än i grannkommunerna, vilket i princip innebär att skattekollektivet i Alvesta är med och betalar hyrorna, säger Thomas Johnsson (M) som är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Thomas Johnsson (M)

Hur bör bostadsbristen lösas?

– Dels genom att vi säljer delar av Allbohus, så att vi kan få in någon aktör som sköter om det beståndet och samtidigt vill bygga nytt. För det finns fina och attraktiva områden som bör vara intressanta att bebygga. Men som det är nu med kommunlat ägande finns det inget intresse för någon privat att gå in och bygga lite här eller lite där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet