Här är koalitionen som ska styra i minoritet i Laholms kommun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Laholm styras

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet får uppdraget att leda ett lokalt minoritetsstyre med sex partier. Det presenterades på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

Femklövern med allianspartierna och Miljöpartiet som styrt de senaste fyra åren växer och blir en sexklöver. Trygghetspartiet ansluter till koalitionen.

Gjort upp med S

Men tillsammans får de bara 20 av 41 stolar i kommunfullmäktige. De blir beroende av andra partier för att få igenom sina frågor.

Hur kommer det påverka Laholmspolitikern att kommunen styrs av en minoritet?

– Vi kommer behöva prata mer med andra partier och det har vi redan gjort med största oppositionspartiet – Socialdemokraterna  som kommer att släppa igenom den här konstellationen. Vi kommer också i första hand prata med S för att få igenom vår budget, säger Erling Cronqvist (C) som är Centerpartiets förstanamn.

Maktskifte inom alliansen

Inom konstellationen blir det ett maktskifte.

Centerpartiet tar över tyngsta posten – den som kommunstyrelsens ordförande, en position som Moderaterna innehaft sedan 2006, men nu får släppa ifrån sig efter att Centerpartiet fick fler röster i valet.

– Jag tycker förstås det är synd. Men jag ser det som att det är väljarna som gjort det valet och då får vi gilla det här läget, säger Moderaternas toppnamn Roland Norrman (M).

Trygghetspartiets inflytande

Vilket inflytande kan då Trygghetspartiet få i den här konstellationen?

– Vi kommer få ordinarie platser i bland annat kommunstyrelsen. Jag känner att vi kommer få vara med och påverka, säger partiets företrädare Inger Reinfeldt (TP).

Vilka politiska krav kommer ni  att ställa?

– Vi sätter oss ner med öppet sinne. Barnomsorgen är viktig, liksom äldreomsorgen. Men också kommunikationer, som tågtrafik på Markarydsbanan och utveckling på busstrafik, säger Inger Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet