Den ekonomiska krisen i Dorotea är den stora valfrågan. Nicke Grahn (L), Gaby Bisping (DKL) och Greger Lindkvist (S) är alla öppna för s Foto: SVT

Ekonomisk kris i Dorotea – samarbete vallöfte för politikerna

Publicerad

En ekonomi i kris – i topp i skatteligan i landet. Samtidigt som politiker bråkar och träter.
När Dorotea går till val handlar det främst om att få kommunen att överleva de närmaste fyra åren.

– Det är en stor kris i kommunen. Vi saknar 13 miljoner kronor i budgeten fram till idag för 2018. Här bor bara 2 600 invånare, säger Greger Lindkvist (S).

– Här letar man fem fel bland varandra. Många lever kvar i striden om akutplatserna och sjukstugan. Men det är ju över sedan länge. Vi måste samarbeta. Det är vår enda chans, menar Nicke Grahn (L).

Idag styrs kommunen av det lokala partiet Dorotea Kommulista. DKL får ibland stöd av allianspartierna och ibland av Socialdemokraterna. Företagaren Gaby Bisping har tagit över rollen som kommunalråd och tror på Dorotea. Men läget är svårt när var tionde skattekrona nu saknas, säger hon.

– Vi ska hitta det där gemensamma och kunna lita på varandra. Ha en dialog. Så skall vi lösa Doroteas problem, säger Gaby Bisping (DKL).

C tycker ledarskapet brustit

Centerpartisten Urban Larsson tycker att ledarskapet har brustit, det har inte varit en sammanhållen organisation med tydlig inriktning, därför har det varit svårt att behålla tjänstemän.

– DKL har styrt i minoritet, vi har varit i opposition. Egentligen har det funnits två oppositioner. Jag är besviken över att DKL inte gjorde som man lovade. De sa innan valet att de skulle ta tillvara på bra förslag oavsett var de kom ifrån. Så har det inte varit säger Urban Latsson (C).

Sverigedemokraterna har inga mandat i fullmäktige, men hoppas att kunna väljas in i årets val.

– Vi vill säkerställa att pengarna hamnar på rätt plats. Skola och äldreomsorg måste prioriteras. Dessutom måste vi skapa fler jobb för att få inflyttning, säger Jimmy Frohm (SD).

Besvärligt ekonomiskt läge

För Vänsterpartiet är det absolut viktigaste nu att få ordning på ekonomin, det är ett riktigt besvärligt läge. Det är både svåra förutsättningar och dålig politisk styrning, menar Lars-Erik Simonsson.

Är det en vision för dig och ditt parti att ta makten tillsammans med Socialdemokraterna?

Det är det väl, men det är inte så våldsamt kul att ta över ett sånt här ekonomiskt läge, jag tror att alla måste dra sitt strå till stacken och hjälpas åt nu, säger Lars-Erik Simonsson (V).

SVT Nyheter har sökt Kristdemokraternas företrädare, men de har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet