SD ger klartecken till ny politisk ledning på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter valet lutar det starkt åt ett maktskifte i Hammarö kommun.

– Jag kan bara beklaga, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll, är beredd att stödja partierna i det så kallade Hammarösamverkan, som består av Moderaterna, Liberalerna, JD och miljöpartiet.

– Vi är beredda att släppa fram dem, det är de som är det största blocket, de kommer att styra i minoritet och då krävs det att de för dialog med alla partier, säger Anders Ahl, förstanamn för Sverigedemokraterna på Hammarö.

Val 2018 – #dinröst

Men nuvarande kommunalrådet, socialdemokraten Per Aspengren är besviken.

Han säger att det istället skulle behövas ett brett samarbete i kommunen för att komma tillrätta med en svag ekonomi och alla utmaningar som kommunen har framför sig.

– Jag kan bara beklaga, det är oerhört tråkigt att man väljer att ha ett passivt stöd av SD och gör en värdegrundsförskjutning när vi har sådana stora ekonomiska utmaningar i Hammarö kommun, säger Per Aspengren (S).

Kritik mot MP

Framförallt är han kritisk till Miljöpartiet, som han tycker sviker sina grundläggande värderingar och, som han uttrycker det, balanserar på avgrundens rand.

– Många som har röstat på Miljöpartiet på Hammarö har inte räknat med att de ska ha ett passivt samarbete med SD, det tror jag inte, säger han.

Miljöpartiets förstanamn i kommunen Jens Meyer säger att han inte vill kommentera kommunalrådets påhopp när det gäller att balansera på avgrundens rand.

Men han försäkrar att Miljöpartiet inte tänker gå in i något samarbete med Sverigedemokraterna – och heller inte haft några samtal med SD.

– Vi i Miljöpartiet har inte haft något samtal med SD över huvudtaget, säger han.

Samarbete med SD inte aktuellt

Men enligt Anders Ahl har det i samband med ett fullmäktigemöte 24 september skett en dialog med partier inom Hammarösamverkan där man kommit överens om att det ska föras samtal mellan partierna.

– Vi ska föra samtal nu om det blir ett minoritetsstyre har jag klargjort, säger Anders Ahl (SD).

– Vi kan ju samtala med varandra, den hövligheten har vi, men ett samarbete är inte tal på, säger Jens Meyer (MP).

Vi har förgäves sökt Moderaternas Bosse Henriksson för kommentarer. Dagen efter valet uttryckte han att något samarbete med Sverigedemokraterna inte är aktuellt. Centerns Margareta Ivarsson säger att Centerpartiet haft diskussioner med andra partier men att de inte gjort upp med något av blocken.

Men Anders Ahl räknar med att partierna i Hammarösamverkan ska ge Miljöpartiet ett större inflytande genom att utöka antalet ledamöter i nämnderna och ge platser till SD.

– Om jag känner Bosse och dom rätt så är de så pass demokratiska att de vill att alla partier ska få vara med och då utökar man platserna och det är ju demokratiskt, säger Anders Ahl (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet