Ska Kumla kommun äga vindkraft eller inte?

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft är ett alternativ för att få miljövänlig el, men ska en kommun äga ett vindkraftsbolag? Det är en fråga som cirkulerar mellan partier i Kumla kommun.

Kumla kommun äger tillsammans med Örebro kommun vinkraftsbolaget Kumbro, och man vill bli självförsörjande på den närproducerade elen.

Men för alla parter är det inte självklart att man ska fortsätta äga bolaget. Liberalerna i Kumla anser att kommunen istället bör sälja sina andelar i bolaget och köpa elen från en annan aktör.

”Dit ska skattepengarna gå”

– Kommunens kärnuppdrag är skola, vård och omsorg och vi liberaler, vi tycker att det är dit skattepengarna ska gå. Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att använda kumlabornas skattepengar till den här typen av riskfyllda projekt, säger Christian Lahesalu (L), oppositionsråd för liberalerna i Kumla.

Finns det någon privat aktör som kommer köpa det och driva vidare det?

– Det tror jag absolut att det skulle kunna finnas, vi har ju ägt andelar i ett biogasbolag som en privat aktör har gått in och köpt så jag tror absolut att det skulle kunna finnas aktörer som skulle kunna köpa det här också.

Viktigt att ligga före i klimatfrågan

Men från socialdemokraternas sida i Kumla är en försäljning inte något alternativ. Man vill behålla bolaget då man ser många positiva aspekter.

– Vi som socialdemokrater tycker att det är viktigt att gå före i klimatfrågan. Här i regionen fanns det inte så många vindkraftverk och vi tycker att vi kan närproducera vind-el och skapa gröna jobb, vilket har också möjliggjort att all vår el som vi förbukar inom den kommunala verksamheten kommer från våra egna verk, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

De finns de som anser att det inte är kommunens uppgift att starta och driva den här typen av bolag, hur ser du på det?

– När vi har privata företag som inte tar dem här delarna då tycker jag att offentligheten ska gå före och visa vägen. För vi vet att många gånger när offentligheten startar ett sådant här arbete då kommer de privata delarna efter.

”Vi kan vara förebilder på andra sätt”

Lahesalu (L) anser dock att det finns andra sätt att vara en förebild.

– Jag tror vi kan vara förebilder på andra sätt genom att gå före och faktiskt ha ett jättebra miljöarbete men då genom att köpa in vindkraft om det är det vi ska göra. Men där går skiljelinjen, vi tycker inte att det är ansvarsfullt att använda kumlabornas skattepengar till den här typen av projekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet