Kommunalrådet Lorents Burman (S) och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) debatterar hur Skellefteå ska växa idag. Foto: SVT
Val 2018

Hur ska Skellefteå växa – kommentera i chatten

Publicerad

Hur ska Skellefteå växa, Idag sänder SVT en debatt på webben om Skellefteås framtid – och här kan du skicka dina frågor och synpunkter till kommunpolitikerna.

Skellefteå ska bli 80 000 invånare till 2030. För att nå dit satsar kommunen, med de styrande socialdemokraterna i spetsen, stora pengar i ett antal projekt. Det byggs bostäder, skolor renoveras, industriområden ställs i ordning och det ska byggas ett kulturhus.

Klockan 13.30 på måndag sänder vi en debatt här på webben mellan Andreas Löwenhöök (M) och kommunalrådet Lorents Burman (S) om Skellefteås framtid.

SVT rapporterade · Skellefteås framtid - förhoppningar och farhågor

09.50

Så ska Skellefteå växa

SVT NyheterSkellefteå har som uttalad ambition att växa och det är många projekt på gång i stan. Det råder politisk enighet om mycket, men det finns också olika syn på hur utvecklingen ska gå till.
09.55
Hur tänker ni se till att Skellefteå blir en mer levande, gång- och cykelvänlig stad?
Burman (S): Det är viktigt i framtiden att det ges erbjudanden att kunna cykla, ta buss eller bil om man bor på landsbygden. 
 
Löwenhöök (M): Om cykelplanen är vi överens sedan har vi haft lite olika inriktningar hur mycket av budgeten som ska gå till det. 
10.33
Bygg hyresrätter utan stadskärnan det är inte alla som vill bo med asfalten och betongen det ena man kan se och alla har inte en sommar stuga som man kan fara för få luft och grönt
Löwenhöök (M): Ett bolag som allmännytta Skebo får förhålla sig till de ägardirektiv vi har och avkastningskrav. när de sitter och räknar på det så är det tufft att bygga på den absoluta landsbygden men vi kan önska att man tittar mer på samhällen som Bureå och Kåge för att bygga hyresrätter där och det är på gång. 
10.40
VAR VILL MAN ÖKA TRAFIKEN TILL SUNNANÅ O NORDANÅ ?
11.30
Som en S väljare som nu är fundersam efter centrumbron röstningen (även om det var ett ja från min sida) funderar jag om ni tänkt göra om planerna något om bron när befolkningen uppenbarligen är kluven om antingen behovet eller placeringen efter ni valt att gå emot den demokratiska folkomröstningen
11.30
Skapa förutsättningar för något liknande Södra berget i Sundsvall på Vitberget. Det borde vara möjligt att utnyttja detta centrala berg och utsiktsplats till något attraktivt. Hotell, Spa, caf'e, restaurang. Utnyttja skidliften sommartid genom att göra den till en sittlift som man kan transportera sig och sin "downhillcyckel" med. Skapa cykelbanor på Vitberget liknande Bygdsiljum och Åre.
11.32
Varför kan inte någon annan än kommunen få prova att bedriva hemtjänst? Har drömt om att ha ett eget företag länge men måste flytta från kommunen om detta ska bli en sanning.
Sverige är det enda land i världen där privata utförare av omsorg kan tjäna pengar på kommunala skattemedel. Vi anser att de skattemedel som finns tillgängliga för omsorg ska användas för det som det är avsatt för. Därför vill vi ha ett vinsttak för de här verksamheterna. /Lorents Burman
Vi vill att Skellefteås äldre ska ha möjlighet att välja vem som utför den hemtjänst de är i behov av. Detta ska självklart kopplas till tydliga kvalitetskrav på hemtjänstföretagen. /Andreas Löwenhöök.
11.36
Det är ju konstigt att det inte finns en tomt inom 10 km radien från det nya kulturhuset att köpa. Prioriteras verkligen de kommunala resurserna rätt? Tex varför är det så viktigt just nu att bygga badhus i Skelleftehamn. Det finns ju redan 5-6 andra fungerande badhus i kommunen. Vore det inte bättre använda de kommunala resurserna på att ta fram fler byggklara villatomter för alla dem som vill bygga nya energieffektiva hus, istället för att de skall tvingas låna dyra pengar och betala flera miljoner för 40-50 år gamla villabyggen.
11.46
Lorents. Är det inte svårt att vara högsta ansvarig och stå för ledningen i en kommun där Socialdemokraterna trots ett mer än femtioårigt maktinnehav ännu inte har lärt sig att planera, budgetera och följa budgeten? Har ju visat sig att många av de lite större byggprojekten "har krävt uppjusterade" budgetar för att de skall kunna hamna inom ramarna. Verkar som de första budgetarna är ungefär lika pricksäkra som att kasta pil med ögonbindel. Känns otrevligt nu när det sker många stora projekt samtidigt.
Burman (S): Jag har också lästa att det blivit dyrare men vi politiker har tagit beslut och en befolkningstillökning har inneburit att två nya gymnasieskolor. Det projektet har blivit kostsammare än man trott men vi har tagit höjd på det. 
 
Löwenhöök (M): Vi har begärt att projekten ska granskas, det finns skäl intill vissa fördyringar. Men vissa ambitionsökningar har vi inte tagit beslut kring. Men vi vill gå tillbaka och granska för att trygga en god ekonomisk hushållning. 
12.20
Tack för era frågor! Fortsätt skicka in så för vi vidare era synpunkter till politikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet