Skolbetyg visar på segregation i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har larmrapporter kommit om att allt färre elever går ut grundskolan med godkända betyg. Östersunds kommun är inget undantag, men här är det inte det enda orosmolnet.

– Det är bara en kilometer mellan Storsjöskolan och Torvallaskolan och vid den ena skolan klarar i princip alla elever behörighet till gymnasiet och vid den andra så är det bara lite drygt hälften. Så det finns en segregation, säger Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han fortsätter:

Val 2018 – #dinröst

– Sedan kan den vara driven av bostadssegregation eller andra fenomen men den syns i skolan. Det är i skolan vi ser symptomen på att det finns en segregation i staden.

Nylig förändring

För bara några år sedan kunde Östersunds kommun stoltsera med en likvärdig skola. Oavsett skola så gick de flesta niondeklassare ut med godkända betyg. Det är på senare tid som något har hänt.

– Vi har tyvärr sett under de senaste två åren att studieresultaten, och framförallt behörigheten till gymnasiet sjunker och går ner. Det andra vi ser att vi har stora skillnader i resultat mellan olika skolor i kommunen, säger Niklas Daoson.

Torvallaskolan i botten

På exempelvis Storsjöskolan i Odensala gick över 90 procent av alla niondeklassare ut i somras med godkända betyg. På Torvallaskolan, som bara ligger någon dryg kilometer därifrån, var siffran 54 procent.

Niklas Daoson (S) är högsta ansvariga politiker i barn- och utbildningsnämnden. Foto: SVT

Vad känner du är ditt ansvar för att det blivit så här?

– Det råder ingen tvekan om att skolan ska kompensera för de här skillnaderna. Det ska inte spela någon roll vart du bor eller vilken bakgrund man har, och vi har inte lyckats att skapa en likvärdig skolorganisation. Så jag känner naturligtvis ett stort ansvar och jag känner att vi måste vända det här, säger Niklas Daoson.

Har ni varit naiva?

– Jag vet inte, men vi har inte sett det här komma. Det var bara för två år sedan som vi sade att vi har en ganska likvärdig skolstruktur i Östersunds kommun. Vi hade ganska små skillnader och den största skillnaden var könsfaktorn. Att tjejer överlag hade bättre resultat än killarna. Det finns kvar men nu ser vi även hur bakgrunden påverkar, vilken betydelse det får.

Så här ser det ut på din skola

Andel (%) behörighet till gymnasiet yrkesprogram, Östersunds kommun.

Läsåret 2014/2015:

Kastalskolan 90%

Lugnviksskolan 100%

Parkskolan 81%

Storsjöskolan 90%

Torvallaskolan 89%

Treälvsskolan 100%

Vallskolan 100%

Östbergsskolan 100%

Waldorfskolan 100%

Friggaskolan 100%

Prolympia 92%

Läsåret 2016/17:

Kastalskolan 100%

Lugnviksskolan 100%

Parkskolan 74%

Storsjöskolan 93%

Torvallaskolan 54%

Treälvsskolan 77%

Vallskolan 79%

Östbergsskolan 75%

Waldorfskolan 100%

Friggaskolan 100%

Prolympia 89%

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet