Foto: SVT

Skolsköterskor vill bli fler – elevhälsan brister i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Mer personal och tid krävs för att kunna hantera ökningen av ungas psykiska ohälsa. Det menar skolsköterskor i Falkenbergs kommun.

– Vi räcker inte riktigt till som det är nu, säger skolsköterskan Heléne Andersson.

I dagsläget ingår 14 skolsköterskor i elevhälsan i Falkenbergs kommun. I snitt har en heltidsanställd skolsköterska hand om omkring 460 elever – som ibland finns på flera olika skolor. Heléne Andersson har ett klart budskap till Falkenbergs politiker.

– Vi behöver fler timmar och fler personer, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Att Falkenberg valt att satsa på mindre skolor på landsbygden ser Heléne Andersson som en försvårande omständighet.

– Vi lägger tid på vägarna och tillgängligheten blir sämre. På en liten skola med omkring 60 elever har vi två till tre timmar i veckan, säger hon.

Helen Andersson ser en generell försämring av ungas psykiska hälsa och ser risker med svårigheterna att få tid. Om inte det finns en kontinuerlig kontakt med eleverna menar hon att det är lätt att missa de elever som signalerar att det mår dåligt.

– Jag tror att vi har ett rätt så unikt tillfälle när vi träffar alla elever att få dem att tänka efter vilken livsstil dom väljer, säger hon.

Skolinspektionen ser brister

Även skolinspektionen har pekat på att det finns brister i elevhälsan i Falkenberg. Enligt myndigheten kan kommunen inte erbjuda tillgång till alla kompetenser som behövs – för det förebyggande och hälsofrämjande arbetet – som ska stödja elevers utveckling.

– Det är oerhört allvarligt. Falkenberg ligger under rikssnittet när det gäller medel till elevhälsan. Vi har föreslagit ett antal gånger att vi ska skjuta till mycket mer, säger oppositionsrådet Per Svensson (S).

Alla partier i kommunfullmäktige säger nu att de vill se över resurserna till elevhälsan. Även de som styrt kommunen.

– Det är tydligt att vi inte har lyckats. Nästa mandatperiod har vi fokus på att lyfta elevhälsan och det kan vara så att vi får skjuta till mer medel, säger Per Johansson (C).

Förslagen inte förankrade i verkligheten

Men att politiker nu inför valet pratar om att skjuta till pengar till verksamheten tar inte de skolsköterskor SVT talat med som ett lugnande besked.

– Inte ett dugg. Det pratade man om innan förra valet också, säger Kristina Andersson, skolsköterska på Falkenbergs Gymnasieskola.

Hon menar att politiker för fram förslag som inte är förankrade i verkligheten.

– Exempelvis att vi ska vara tillgängliga inom ett visst antal dygn. Vi har ju ingen akut verksamhet utan vill bedriva ett långsiktigt förebyggande arbete som det står i skollagen att vi ska göra, säger Kristina Andersson.

Så säger toppkandidaterna om elevhälsan

Markus Jöngren (MP): ”Elevhälsan behöver mer resurser. Nu står elevhälsan oftast längst ner bland prioriteringarna när det gäller att fördela resurser till skolan.”

Mikael Hallberg (V): ”Vi vill satsa på personal eftersom det en brist. Vi ligger lågt när det gäller antal kuratorer och skolsköterskor, om man jämför över hela landet, och det är klart att det gör ett avtryck i slutändan.”

Lars Fagerström (L):Det är något av ett rekryteringsproblem. I delen som gäller skolsköterskor och skolläkare kanske vi kan samarbeta med Region Halland i rekryteringen. Det är inte alltid alla tjänster behöver vara hela inom kommunen. Man kan ha tjänster inom bägge sektorerna”.

Georgia Ferris (KD): ”Vi vill ha elevhälsan under Region Halland. Vi ser ett större behov för samordning med BUP och tror det blir lättare om personalen har samma huvudman. Tanken är att man ska kunna ha en heltidstjänst på Region Halland uppdelad på olika skolor. Vi vill införa en elevhälsogaranti  som innebär att eleverna ska få kontakt med elevhälsan inom ett dygn.”

Per Johansson (C): ”Vi har sagt inför nästa mandatperiod att det måste vara ett fokus att lyfta elevhälsan och det kan handla om att man måste skjuta till mer medel. För det får inte vara så att man har ont i magen när man går till skolan. För man presterar heller inte resultat om man inte mår bra i skolan. För Centerpartiets del är det här en jätteviktig fråga och det är tydligt att där har vi inte lyckats, tyvärr. Det är ett bekymmer att man inte lyckats få tag i kuratorer och skolsköterskor eftersom det är brist. ”

Per Svensson (S): ”Det är ett vallöfte från oss och med i vårt skolpaket att öka resurserna till elevhälsan. Det handlar framförallt om dem som jobbar närmast eleverna som kuratorer och skolsköterskor. Att man tidigt kan upptäcka elever som är på väg åt fel håll och att man tidigt kan koppla in det resurser som krävs från BUP. Det är skrämmande hur många det är som mår dåligt.”

Sara-Lena Bjälkö (SD): ”Vi måste satsa medlen rätt. Vi pratat om folkhälsoaspekten med psykisk ohälsa som faller långt ner i åldrarna. Det är viktigt att vi har rätt verktyg i skolorna som kan ta tag i det här och hjälpa eleven. För barn och unga är faktiskt vår framtid.”

Ninni Gustavsson (M): ”Om det finns brister måste vi göra något åt det. Det är också en rekryteringsfråga och det finns många områden där vi har svårt att få personal, inte bara inom skolan. Vi försöker att bli en attraktivare arbetsgivare och vi har ett stort program på gång inom arbetsgivarutskottet i kommunstyrelsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet