I länsstyrelsens lokaler räknas röster till riksdagsvalet. Foto: SVT
Val 2018

Över 600 000 valsedlar räknas just nu i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad
På alla länsstyrelser pågår nu den slutliga rösträkningen som bäst. I Nyköping arbetar just nu 44 personer med att räkna, kontrollera och registrera sörmlänningarnas valsedlar.

– Det som pågår just nu är den slutliga rösträkningen av riksdagsvalet. Vi har tagit emot alla valsedlar från valdagen, från kommunerna. Det gjorde vi på måndagen och nu håller vi på och räknar, säger Rebecka Klereus, valsamordnare på länsstyrelsen.

Rösträkningen är öppen för allmänheten, och hittills har man haft två besökare som velat se hur det går till.

Granskar ogiltiga röster

Rösterna räknas först i vallokalerna, innan de kommer till länsstyrelsen.

– Vi räknar dem riktigt ordentligt en gång, där vi bedömer och granskar valsedlarna och tydligt skriver upp på olika blanketter hur det ser ut. Sedan går det vidare till nästa grupp som kontrollerar att det är rätt skrivet och att man fått med personröster och så vidare. Därefter går det vidare till registratorerna, förklarar Rebecka Klereus.

Man granskar också om det finns ogiltiga röster.

– Vi kan till exempel ha dubbla valsedlar lagda i ett kuvert, och är det då två olika partier så blir det en ogiltig röst. En röstsedel kan också ha flera partibeteckningar. Då blir den rösten också ogiltig, förklarar länsjurist Erika Wikström-Liss.

En baksida också

Förhoppningen är nu att riksdagsrösterna från Sörmland ska vara färdigräknade i morgon, onsdag. Sedan ska de även kontrolleras och registreras.

Kommun- och landstingsvalen hoppas man ha räknat färdigt till onsdagen därpå, den 19 september.

Men det är en hel del sörmländska valsedlar att räkna.

– Det är ungefär 662 000 valsedlar och då ska man komma ihåg att de flesta har en baksida också, säger Rebecka Klareus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet